Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Cioloş anunţă o nouă reformă în cel mai 'reformat' sistem din ultimii 20 de ani

educatie reforma

Fiecare persoană care a ajuns în ultimii 20 de ani în fotoliul de ministru al Educaţiei a venit cu propriile modificări, cu "reforme" şi "revoluţii" mai mari sau mai mici. Noul ministru, Adrian Curaj, nu face nici el excepţie. Fără să dea foarte multe detalii, acesta a anunţat o serie de noi abordări în sistemul educaţional.

Ministrul Curaj a declarat, miercuri, că manualele pentru învăţământul preuniversitar pe anul 2017 vor fi concepute în vara anului viitor în urma unor consultări publice cu beneficiarii, elevii şi profesorii, arătând că vor fi gata până în luna octombrie.

"Pentru învăţământul preuniversitar va fi o curriculă inovativă şi aici sunt două mesaje importante: asigurăm predictibilitate şi inovăm. O să vedeţi că în zona de predictibilitate suntem în situaţia de a avea după un efort destul de lung, rezultate pentru noul cadru curricular clasa a V-a, clasa a IX-a, dar vom veni cu diferenţe anul acesta. O să vă spun pe scurt despre ce este vorba: manualele vor fi pilotate în vară. Nu s-a mai întâmplat acest lucru. Sigur, vor fi consultări până atunci, publice, dar vom avea, permiteţi să folosesc un termen în engleză - summer camp - şi curricula, manualele vor fi pilotate cu beneficiari, cu tot cu tineri, copii, care, împreună cu profesorii, care vor livra conţinutul, cu clase, astfel încât să înţelegem şi reacţia celor care sunt beneficiarii manualelor", a precizat Adrian Curaj, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

El a adăugat că aceste manuale vor fi gata la timp, în luna octombrie, pentru a organiza licitaţiile pentru a avea manuale în 2017. "Este ceva nou, sunt convins că va fi spectaculos şi ne va ajuta cu adevărat să aducem picătura de inovare în ceea ce există acum, ceea ce înseamnă continuitate", a mai spus Curaj.

Vezi şi: Decizie radicală a ministrului Educaţiei: Consiliul care l-a scăpat pe Ponta de plagiat, REVOCAT

Ministrul a anunţat că a pregătit un program pe 7 ani din fonduri europene, "ca să inovăm în zona curriculei". "Pentru a avea curricula livrată aşa cum trebuie, va trebui să facem un efort în zona carierei didactice. Vom operationaliza, pe program de fonduri europene pe 7 ani, masterul didactic", a afirmat Adrian Curaj.

Adrian Curaj a afirmat că va finaliza "cadrul legal pentru învăţământul profesional, tehnic şi dual", care "va fi operaţional de anul viitor". Ministrul a anunţat că va operationaliza portalul studyinromania, "ca mecanism de diplomaţie culturală".

În cercetare, creşterea bugetului este cu 33%. "Încheiem un ciclu 2007-2013 marcat de lipsa de predictibilitate şi pornim implementarea strategiei de cercetare-dezvoltare pentru specializarea inteligenţă a României", a adăugat ministrul.

Ministrul Educaţiei a anunţat şi că "repornim motoarele la Institutul Cantacuzino". "Avem infrastructură importantă acolo, avem oameni pricepuţi, trebuie să ne concentrăm pe capacitatea managerială şi repornirea motoarelor", potrivit acestuia.

În finalul conferinţei, Curaj a anunţat că instituţia pe care o conduce va fi "e-minister". "Vă rog urmăriţi ce face în următoarele săptămâni şi luni un e-minister", a mai declarat ministrul Educaţiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.