Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunță o schimbare de direcție în politica americană - Antony Blinken pune la îndoială suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan

PBS
Antony Blinken

Noua administrație de la Casa Albă anunță o nouă abordare a relațiilor cu țările din Orientul Mijlociu după ce noul secretar de stat american a pus la îndoială suveranitatea Israelului asupra Înălțimilor Golan, teritoriu cucerit de Israel în urma Războiului de 6 zile, notează mediafax.

Întrebat, într-un interviu acordat CNN, dacă Administraţia Joseph Biden va continua să considere Înălţimile Golan parte a Israelului, în contextul în care fosta Administraţie Donald Trump a recunoscut suveranitatea israeliană asupra acestei zone, Antony Blinken a răspuns: "Lăsând la o parte legalitatea chestiunii, la nivel practic, zona Golan este foarte importantă pentru securitatea Israelului. Atât timp cât Bashar Al-Assad este la putere în Siria, atât timp cât Iranul este prezent în Siria, miliţii susţinute de Iran, regimul Al-Assad, toate acestea reprezintă ameninţări semnificative de securitate pentru Israel şi, la nivel practic, controlul asupra regiunii Golan în această situaţie continuă să aibă o importanţă reală pentru securitatea Israelului. Problemele legale sunt altceva. În timp, dacă situaţia se va schimba în Siria, acesta este un lucru pe care l-am reanaliza. Dar nu suntem aproape de acest moment".

Citește și: Rareș Bogdan, către Ludovic Orban și Florin Cîțu: Vreți să ne batem pe un partid de 10-15%?

În replică la această declaraţie, Guvernul israelian a comunicat, conform cotidianului Times of Israel, citat de Mediafax: "Înălţimile Golan vor rămâne totdeauna parte a Statului Israel".

Israelul a ocupat Platoul Golan în "Războiul de Şase Zile" din 1967, extinzând controlul asupra acestui teritoriu în 1981.

Fostul preşedinte american Donald Trump a anunţat în martie 2019 recunoaşterea suveranităţii Israelului asupra Înălţimilor Golan, măsura fiind condamnată vehement de Administraţia din Siria.

Liga Arabă a condamnat decizia, subliniind că este erodată credibilitatea Statelor Unite.

Uniunea Europeană a anunţat că nu recunoaşte suveranitatea Israelului asupra Platoului Golan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.