Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se anunţă un nou PROTEST inedit: 'Noapte în muzee' - atac dur la adresa Liei Olguţa Vasilescu

Olguta Vasilescu

O campanie de protest faţă de legea salarizării şi gestionarea Centenarului a fost demarată de Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR), iar cu ocazia evenimentului Noaptea Muzeelor, angajaţii instituţiilor îşi vor exprima nemulţumirile sub sloganul „Noapte în muzee, în anul Centenarului”. Consiliul Director al Reţelei Naţionale a Muzeelor din România a decis, în urma solicitărilor venite dinspre muzeele membre, organizarea acestei campanii, care va culmina pe 19 mai, de Noaptea Muzeelor, între orele 19.18 şi 20.18 - interval orar ales pentru a marca o sută de ani de la Marea Unire.

Citeşte şi: Veste ŞOC pentru mii de români: Euro CREŞTE din nou - anunţul de ultimă oră al BNR

Angajaţii muzeelor vor protesta în legătură cu situaţia actuală a sectorului în care activează, mai ales referitor la Legea salarizării. „Sunt disproporţii privind salarizarea celor din sectorul muzeal şi al celor din instituţiile de spectacole. Nu se fac investiţii, nu se ţine cont de necesităţile actuale. Muzeele sunt greu de gestionat. Este vorba şi despre nivelul de risc, mediul toxic în care se lucrează, în anumite cazuri. În plus, sectorul cultural a fost singurul pentru care nu a fost dată Hotărâre de Guvern privind sporurile”, a declarat Dragoş Neamu, directorul RNMR, pentru News.ro.

Citeşte şi: PROTEST în faţa ministerului de Interne: Zeci de poliţişti îşi cer drepturile - apel disperat către Carmen Dan

El a mai precizat că Reţeaua nu îşi poate asuma o campanie unitară, pentru că unele muzee „contrastează”.

Un alt obiectiv al protestului îl reprezintă Centenarul. „Suntem dezamăgiţi de modul în care s-a gestionat Centenarul. Este un act ratat, din punctul nostru de vedere. Am hotărât să luăm atitudine de Noaptea Muzeelor, când sectorul are cea mai mare vizibilitate”. Un slogan a fost lansat - „Noapte în muzee, în anul Centenarului” - ca element unificator şi „lăsăm la latitudinea fiecărei instituţii să îşi manifeste ideile de protest”.

În afara acestuia, care va putea fi afişat în muzee, iniţiatorii campaniei s-au gândit că ar putea fi realizaţi „fluturaşi de salariu” care să fie împărţiţi vizitatorilor, pentru a face public nivelul de remuneraţie al angajaţilor din muzee. „Unele salarii - am făcut o socoteală comparativă - ajung pentru cumpărarea într-o lună a cinci, şase capace pentru toaletă”. Directorul RNMR a mai declarat că reprezentanţii Reţelei s-au întâlnit de două ori cu ministrul George Ivaşcu, care „şi-a făcut datoria faţă de comunitatea muzeală”. „Ştim că a dat mai departe doleanţele noastre. Am înţeles că şi prim-ministrul a discutat problema, însă doamna ministru al Muncii a fost de neînduplecat”, a mai spus el.

Neamu este de părere că a fost nevoie de sacrificarea anumitor sectoare, pentru că „nu există resurse care să susţină măsurile populiste ale partidului”. Anul trecut, de Noaptea Muzeelor, care a fost organizată pe 20 mai, sub sloganul „Exist! Muzeele nu sunt cultură de rangul trei” s-a protestat faţă de forma Legii salarizării, care „umileşte şi desconsideră angajaţii din unităţile muzeale”, după cum spuneau reprezentanţii Sindicatului lucrătorilor din Muzeul Naţional de Istorie. Protestatarii au participat la o pichetare vizavi de Muzeul Naţional de Istorie a României, după care s-au deplasat până la Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale. Reţeaua Naţională a Muzeelor din România are 70 de membri - majoritatea, complexe muzeale. Astfel, ea reuneşte peste 280 de entităţi muzeale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.