Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se aprinde focul în Caucaz! Înalt responsabil ucrainean acuzat că pregătește o lovitură de stat în Georgia

Wikipedia
georgia-rusia

Se aprinde focul în Caucaz! Înalt responsabil ucrainean acuzat că pregătește o lovitură de stat în Georgia

Georgia a acuzat luni un înalt responsabil ucrainean că pregăteşte o lovitură de stat pentru a răsturna guvernul acestei ţări din Caucaz, într-un moment în care relaţiile dintre Tbilisi şi Kiev sunt tot mai tensionate, informează AFP, potrivti Agerpres.

Guvernul de la Tbilisi este acuzat de cooperare cu Kremlinul, chiar dacă forţe ruse au fost desfăşurate în regiunile separatiste Abhazia şi Osetia de Sud începând cu 2008, când au au fost invadate de Moscova.

Serviciul georgian de securitate naţională l-a acuzat pe Gheorghi Lortkipanidze, şeful-adjunct al contraspionajului militar ucrainean, de "complotare" pentru "răsturnarea guvernului în mod violent", cu complicitatea unui stat străin.

Lortkipanidze este un fost ministru adjunct de interne al Georgiei.

Securitatea naţională georgiană a enumerat de asemenea printre complicii georgienilor care luptă împotriva trupelor ruse în Ucraina inclusiv o fostă gardă de corp a ex-preşedintelui încarcerat Mihail Saakaşvili, care în trecut a ocupat funcţii oficiale în Ucraina.

Unele dintre aceste persoane "urmează un antrenament în apropiere de frontiera dintre Ucraina şi Polonia", susţine securitatea naţională georgiană.

În iulie, Kievul l-a convocat pe ambasadorul georgian, acuzând Tbilisi că îl "torturează" în închisoare pe Mihail Saakaşvili, care este şi cetăţean ucrainean, precum şi consilier al preşedintelui Volodimir Zelenski.

Potrivit comunicatului georgian de luni, complotul prevede manifestaţii antiguvernamentale la Tbilisi "în octombrie şi decembrie", date la care trebuie să fie publicate următoarele evaluări privind progresul Georgiei pe calea aderării la Uniunea Europeană.

În iunie 2022, Uniunea Europeană a refuzat să-i acorde Georgiei statutul de candidat la aderare, pe care l-a acordat în schimb Ucrainei şi Republicii Moldova.

Bruxellesul îi cere Georgiei mai ales reforme în materie de justiţie, de sistem electoral, de libertate a presei şi de luptă împotriva oligarhilor.

La începutul lui martie, zeci de mii de persoane au manifestat la Tbilisi, acuzând guvernul că se îndepărtează de aspiraţiile prooccidentale ale ţării.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.