Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se apropie 'Ziua Zero' pentru un oraș cu peste 22 de milioane de locuitori

Imdb
ziua zero

Unul dintre cele mai mari orașe din lume ar putea fi la doar câteva luni distanță de a rămâne fără apă! Mexico City se confruntă cu o penurie de apă din cauza infrastructurii ineficiente și îmbătrânite a rețelelor sale de apă.

Alejandro Gomez, localnic, a rămas fără apă curentă de mai bine de trei luni. Câteodată, apa este deschisă timp de o oră sau două, dar doar un mic firicel, abia suficient pentru a umple câteva găleți. Apoi, nimic timp de mai multe zile.

Gomez, care locuiește în cartierul Tlalpan din Ciudad de Mexico, nu are un rezervor mare de stocare, așa că nu poate primi livrări de apă din camioane - pur și simplu nu are unde să o stocheze. În schimb, el și familia sa se descurcă cu ceea ce pot cumpăra și depozita.

Când se spală, captează scurgerea pentru a trage apa la toaletă. Este greu, a declarat el pentru CNN. "Avem nevoie de apă, este esențială pentru orice".

Penuria de apă nu este neobișnuită în acest cartier, dar de data aceasta se simte diferit, a spus Gomez. "Chiar acum, avem parte de această vreme caldă. Este și mai rău, lucrurile sunt mai complicate".

Mexico City, o metropolă întinsă de aproape 22 de milioane de locuitori și unul dintre cele mai mari orașe din lume, se confruntă cu o criză severă a apei, deoarece o încrengătură de probleme - inclusiv geografia, dezvoltarea urbană haotică și infrastructura cu scurgeri - sunt afectate de impactul schimbărilor climatice.

Anii cu precipitații anormal de scăzute, perioadele mai lungi de secetă și temperaturile ridicate au adăugat stres la un sistem de apă care se confruntă deja cu o cerere crescută. Autoritățile au fost nevoite să introducă restricții semnificative privind apa pompată din rezervoare.

"Mai multe cartiere au suferit din cauza lipsei de apă timp de săptămâni întregi și mai sunt încă patru luni până când vor începe ploile", a declarat Christian Domínguez Sarmiento, cercetător în domeniul atmosferei la Universitatea Națională Autonomă din Mexic (UNAM).

Politicienii minimalizează orice sentiment de criză, dar unii experți spun că situația a atins acum un nivel atât de critic încât Mexico City ar putea să se îndrepte în câteva luni spre "ziua zero" - când robinetele vor rămâne fără apă în zone imense ale orașului.

content-image

Minime istorice

Orașul Mexico City, dens populat, se întinde pe fundul unui lac de mare altitudine, la aproximativ 7.300 de metri deasupra nivelului mării. A fost construit pe un sol bogat în argilă - în care se scufundă acum - și este predispus la cutremure și foarte vulnerabil la schimbările climatice. Este poate unul dintre ultimele locuri pe care cineva le-ar alege astăzi pentru a construi o megaoraș.

Aztecii au ales acest loc pentru a-și construi orașul Tenochtitlan în 1325, când acesta era format dintr-o serie de lacuri. Au construit pe o insulă, extinzând orașul spre exterior, construind rețele de canale și poduri pentru a lucra cu apa.

Dar când spaniolii au sosit la începutul secolului al XVI-lea, au dărâmat o mare parte din oraș, au drenat albia lacului, au umplut canalele și au smuls pădurile. Ei au văzut "apa ca pe un dușman care trebuia învins pentru ca orașul să prospere", a declarat Jose Alfredo Ramirez, un arhitect și co-director al Groundlab, o organizație de cercetare în domeniul designului și al politicilor.

Decizia lor a deschis calea pentru multe dintre problemele moderne ale orașului Mexico City. Zonele umede și râurile au fost înlocuite cu beton și asfalt. În sezonul ploios, se inundă. În sezonul uscat, este uscat.

Aproximativ 60% din apa din Mexico City provine din acviferul său subteran, dar acesta a fost atât de mult extras încât orașul se scufundă într-un ritm înspăimântător - aproximativ 20 de centimetri pe an, conform unor cercetări recente. Iar acviferul nu se reface nici pe departe suficient de repede. Apa de ploaie se rostogolește pe suprafețele dure și impermeabile ale orașului, în loc să se scufunde în sol.

Restul apei din oraș este pompată pe distanțe mari din surse din afara orașului, într-un proces incredibil de ineficient, în timpul căruia aproximativ 40% din apă se pierde prin scurgeri.

Sistemul de apă Cutzamala, o rețea de rezervoare, stații de pompare, canale și tuneluri, furnizează aproximativ 25% din apa utilizată de Valea Mexicului, care include Ciudad de Mexico. Însă seceta severă și-a pus amprenta. În prezent, la aproximativ 39% din capacitate, sistemul se află la un minim istoric.

"Este aproape jumătate din cantitatea de apă pe care ar trebui să o avem", a declarat Fabiola Sosa-Rodríguez, șefa departamentului de creștere economică și mediu de la Universitatea Autonomă Metropolitană din Mexico City.

În octombrie, Conagua, comisia națională pentru apă a țării, a anunțat că va restricționa apa din Cutzamala cu 8% "pentru a asigura aprovizionarea cu apă potabilă a populației, având în vedere seceta severă".

Doar câteva săptămâni mai târziu, oficialii au înăsprit semnificativ restricțiile, reducând apa furnizată de sistem cu aproape 25%, dând vina pe condițiile meteorologice extreme.

"Va trebui să se ia măsuri pentru a putea distribui apa pe care o are Cutzamala în timp, pentru a se asigura că nu se va epuiza", a declarat atunci Germán Arturo Martínez Santoyo, directorul general al Conagua, într-o declarație.

"Ziua zero”?

Criza a declanșat o dezbatere aprigă cu privire la posibilitatea ca orașul să ajungă la o "zi zero", în care sistemul Cutzamala va ajunge la un nivel atât de scăzut încât nu va mai putea furniza apă locuitorilor orașului.

Presa locală a relatat pe larg la începutul lunii februarie că un oficial de la o filială a Conagua a declarat că, în lipsa unor ploi semnificative, "ziua zero" ar putea sosi încă din 26 iunie.

Însă, de atunci, autoritățile au încercat să asigure locuitorii că nu va exista o zi zero. Într-o conferință de presă din 14 februarie, președintele mexican Andrés Manuel López Obrador a declarat că se lucrează la rezolvarea problemelor legate de apă. Primarul orașului Mexico City, Martí Batres Guadarrama, a declarat într-o conferință de presă recentă că rapoartele privind ziua zero sunt "știri false" răspândite de adversarii politici.

Conagua a refuzat solicitările de interviu ale CNN și nu a răspuns la întrebări specifice privind perspectiva unei zile zero.

Însă mulți experți avertizează asupra unei crize în spirală. Mexico City ar putea rămâne fără apă înainte de sosirea sezonului ploios dacă va continua să o folosească în același mod, a declarat Sosa-Rodríguez. "Este probabil că ne vom confrunta cu o zi zero", a adăugat ea.

Aceasta nu înseamnă un colaps complet al sistemului de apă, a spus ea, deoarece orașul nu depinde de o singură sursă. Nu va fi la fel ca atunci când Cape Town din Africa de Sud a fost periculos de aproape de a rămâne complet uscat în 2018, în urma unei secete severe de mai mulți ani. "Unele grupuri vor avea în continuare apă", a spus ea, "dar majoritatea oamenilor nu vor avea".

Raúl Rodríguez Márquez, președintele Consiliului consultativ non-profit pentru apă, a declarat că nu crede că orașul va ajunge la ziua zero în acest an - dar, a avertizat el, o va face dacă nu se fac schimbări.

"Ne aflăm într-o situație critică și am putea ajunge la o situație extremă în următoarele câteva luni", a declarat acesta pentru CNN.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.