Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se caută un președinte! Calculele matematice ale luptei dintre Ponta și Iohannis

ponta iohannis

După recentele alegeri europarlamentare, trei milioane de voturi înseamnă cu 135% mai mult decât îi poate garanta propriul partid lui Victor Ponta, cu tot cu sprijinul atras din partea PP-DD în teritoriu şi de două ori mai mult decât au scos în urmă cu două luni PNL, PDL şi FC, la un loc, partidele unite în prezent sub sigla ACL.

La cele mai recente alegeri, pe 25 mai 2014, marii competitori aliniaţi astăzi la start, PSD - coalizat cu UNPR, PC şi PP-DD - şi ACL - o alianţă care însumează astăzi PNL, PDL şi FC - nu au adunat nici împreună cele 5 milioane de voturi de care are nevoie, în total, în toamnă, un preşedinte.

Un calcul aritmetic arată că partidele aliniate în spatele lui Victor Ponta, cu toată implicarea logisticii de stat, aşa cum s-a întâmplat la europarlamentare, nu îi pot garanta acestuia decât 2.297.544 de voturi. Restul, până la 5.200.000, ar urma să vină din prestaţia candidatului, din pârghiile guvernamentele, din strategia de campanie. Cu mai puţin de patru luni până la disputa finală, Klaus Iohannis, candidatul pe care dreapta ar urma să îl anunţe pe 5 august, are un deficit mai semnificativ decât cel al lui Victor Ponta. Votul politic însumat al PNL, PDL şi FC, verificat la ultimul scrutin la care au participat, în cea mai mare parte, votanţi tradiţionali ai partidelor şi prea puţini neangajaţi politic, a însemnat 1.516.384 de alegători.

18,8 milioane de români au drept de vot. Doar 10 - 10,6 milioane s-au implicat în ultimii 14 ani, constant, în luarea deciziei legate de numele preşedintelui. Trei runde electorale prezidenţiale au avut, în linii mari, aceeaşi prezenţă care se anunţă, până în acest moment, şi în acest an: puţin peste 10 milioane de votanţi, ceea ce face din 5 milioane - 5,2 milioane de voturi o ţintă obligatorie pentru turul final.

De unde pot fi luate aceste voturi?

- Recuperarea celor care au fost prezenți la referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu și care au votat pentru. PSD are de readus 1.400.000 de oameni

- Voturile pro-Băsescu şi anti-Ponta. Opţiunile milionului care a votat "NU" la referendum

- Bătălia pentru diaspora: de la 150.000 la 6000.000 de voturi

sursa: gandul.info

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.