Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică lucrurile după atacul sângeros de la spitalul din Gaza: Mahmoud Abbas anulează întâlnirea cu Biden și declară trei zile de doliu

nbcnews.com
Mahmoud Abbas

Se complică lucrurile după atacul sângeros de la spitalul din Gaza: Mahmoud Abbas anulează întâlnirea cu Biden și declară trei zile de doliu

Sute de persoane ar fi fost ucise într-o explozie produsă marţi seară la spitalul Ahli Arab din oraşul Gaza, a anunţat Ministerul Sănătăţii din Gaza, condus de Hamas, iar preşedintele Autorităţii Palestiniene Mahmoud Abbas a anunţat trei zile de doliu. Incidentul, condamnat deja de state arabe, dar şi de OMS, a intervenit în timp ce din Fâşia Gaza se trăgea o ploaie de rachete spre Israel. Armata israeliană investighează ce s-a întâmplat, dar reaminteşte că s-au mai întâmplat în trecut tiruri eşuate trase de Hamas.

Oficialii din Gaza au emis declaraţii contradictorii cu privire la numărul victimelor, variind între zeci şi 500 de morţi, iar imagini video de la faţa locului au arătat mai multe maşini în flăcări în apropierea spitalului.

Hamas a acuzat Israelul că este responsabil pentru aceste decese, declarând: "Facem apel la comunitatea internaţională şi la ţările arabe şi islamice să îşi asume responsabilităţile şi să intervină imediat acum pentru a opri aroganţa ocupaţiei şi a armatei sale fasciste". Preşedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat trei zile de doliu în urma acestui atac aerian mortal. "Ceea ce are loc este un genocid. Facem apel la comunitatea internaţională să intervină imediat pentru a opri acest masacru. Tăcerea nu mai este acceptabilă", se arată într-o declaraţie emisă de Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei, ca răspuns la atac.

ABBAS AR FI ANULAT ÎNTÂLNIREA CU BIDEN. PROTESTE ÎN CISIORDANIA

Un oficial palestinian de rang înalt a declarat, potrivit The Times of Israel, că preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, şi-a anulat participarea la întâlnirea programată pentru miercuri cu preşedintele american Joe Biden şi cu alţi lideri din Orientul Mijlociu. Abbas urma să se alăture regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei şi preşedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sissi la un summit în Amman, Iordania, unde urmau să discute cu Biden despre războiul dintre Israel şi Hamas. Oficialul de rang înalt a spus că Abbas se retrage de la discuţii în semn de protest la presupusul atac aerian israelian asupra spitalului din Gaza.

Cu toate acestea, potrivit Times of Israel, sute de persoane au ieşit în stradă în Cisiordania, teritoriul administrat de Abbas, pentru a protesta faţă de explozia de la spitalul din Gaza, unde administraţia este asigurată de Hamas.

La Ramallah, înregistrările video au arătat manifestanţi care scandau: "Poporul vrea căderea preşedintelui (Abbas)". Protestatarii reproşează inacţiunea preşedintelui Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas, în faţa războiului israelian din Gaza.

SUSPICIUNI CĂ AR FI O LANSARE EŞUATĂ DE RACHETĂ DIN PARTEA HAMAS

Armata israeliană a spus că încă investighează incidentul şi nu a putut confirma deocamdată că a fost provocat de un atac aerian israelian.

Explozia de la spital a fost raportată însă în acelaşi timp în care dinspre Fâşia Gaza se trăgeau tiruri grele cu rachete spre centrul Israelului, menţionează Jerusalem Post.

Hamas şi alte facţiuni palestiniene lansează rachetele din interiorul zonelor rezidenţiale din Fâşia Gaza, iar depozitele de rachete sunt adesea amplasate în interiorul sau în apropierea spitalelor, şcolilor şi moscheilor, scrie publicaţia israeliană. Deseori, rachetele lansate de facţiuni nu ajung la ţintă şi lovesc inclusiv clădiri din Gaza, fiind raportate multiple decese în astfel de incidente. În timpul Operaţiunii „Zori de zi” din august 2022, două persoane au fost ucise după ce o rachetă lansată din Gaza a căzut lângă o clinică, reaminteşte Jerusalem Post.

Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari, a declarat la scurt timp după incident că armata investighează ce s-a întâmplat, menţionând la rândul său că, în contextul multiplelor lovituri care au loc din Gaza, există şi multe lansări eşuate şi multe rapoarte false din partea Hamas.

La două ore după explozia de la spitalul din Gaza, atribuită de Hamas Israelului, forţele de apărare israeliene (IDF) au transmis că nu vizează spitale. "Un spital este o clădire extrem de sensibilă şi nu este o ţintă a IDF. IDF investighează sursa exploziei şi, ca întotdeauna, acordă prioritate preciziei şi fiabilităţii", a declarat armata israeliană pentru Fox News.

Talya Lankri, ofiţer superior în rezervă şi fost şef adjunct al Consiliului Naţional de Securitate, a afirmat, de asemenea, la postul de ştiri israelian Canal 12 că "IDF nu loveşte spitale. Nu reprezeintă o ţintă". Ancheta IDF asupra incidentului "va arăta fie un fel de defecţiune tehnică, fie o lansare eşuată de un fel sau altul din interiorul Gaza", a punctat Lankri, citată de The Times of Israel.

CONDAMNĂRI INTERNAŢIONALE

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a condamnat explozia mortală de la spitaluş din Fâşia Gaza şi a cerut protejarea imediată a civililor şi a serviciilor medicale din enclava palestiniană. "OMS condamnă cu fermitate atacul asupra spitalului Al Ahli Arab", afirmă directorul general al agenţiei ONU pentru sănătate, Tedros Adhanom Ghebreyesus, pe platforma X.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan consideră presupusa lovitură de la spital drept "cel mai recent exemplu de lipsă a celor mai elementare valori umane".

Şeful Ligii Arabe, Ahmed Aboul Gheit, a făcut apel la liderii occidentali să "oprească imediat această tragedie", adăugând că "mecanismele arabe vor documenta aceste crime de război, iar criminalii nu vor scăpa nepedepsiţi".

Egiptul a afirmat că Israelul este responsabil pentru lovirea Spitalului Baptist Ahli din oraşul Gaza, care ar fi ucis sute de civili palestinieni. Ministerul egiptean de Externe a condamnat ferm incidentul şi a spus că Egiptul consideră că acest "bombardament deliberat asupra civililor este o încălcare gravă a dreptului internaţional, umanitar şi a celor mai fundamentale valori ale umanităţii". "Egiptul a cerut Israelului să înceteze imediat politicile sale de pedeapsă colectivă împotriva populaţiei din Fâşia Gaza", adaugă declaraţia Ministerului egiptean de Externe.

Şeful Consiliul European, Charles Michel, a afirmat că ţintirea infrastructurii civile din Gaza încalcă dreptul internaţional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.