Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se complică situația în Asia: risc uriaș să izbucnească un război mare

npr.org
kim jong un

Liderul nord-coreean Kim Jong Un le-a spus comandanţilor militari ai ţării că trebuie mobilizate cele mai puternice mijloace pentru a distruge Statele Unite şi Coreea de Sud dacă acestea aleg confruntarea militară, a relatat luni presa de stat, potrivit Reuters, informează News.ro.

Kim a declarat că pericolul unei confruntări armate în peninsula coreeană devine rapid o realitate din cauza manevrelor ostile ale inamicilor, inclusiv ale Statelor Unite, ceea ce necesită ca ţara să "ascută sabia preţioasă" pentru a se proteja.

"Dacă inamicul optează pentru o confruntare militară... armata noastră ar trebui să dea o lovitură mortală pentru a-i anihila complet prin mobilizarea tuturor mijloacelor şi posibilităţilor cele mai dure, fără nicio ezitare", a declarat Kim, citat de agenţia de presă KCNA.

Coreea de Nord lansează rachete balistice

Kim a făcut aceste comentarii în timp ce a primit duminică liderii militari de rang înalt la sediul central al Partidului Muncitorilor (WPK), aflat la guvernare, pentru a-i felicita pentru rezultatele obţinute în 2023, a precizat agenţia de presă de stat.

Coreea de Nord a testat în 2023 cele mai mari rachete balistice şi a lansat primul său satelit de recunoaştere militară, pe care Kim le-a numit progrese majore în modernizarea armatei ţării.

Apelul la îmbunătăţirea pregătirii militare a ţării urmează promisiunii făcute la încheierea unei reuniuni de cinci zile a WPK, care s-a încheiat sâmbătă, de a-şi spori arsenalul nuclear, de a construi drone militare şi de a lansa trei noi sateliţi de spionaj în 2024.

Escaladarea retoricii din partea lui Kim vine în contextul în care Statele Unite au intensificat exerciţiile cu Coreea de Sud în ultimul an, desfăşurând mai multe mijloace militare strategice, inclusiv un submarin cu rachete nucleare, portavioane şi bombardiere mari.

De asemenea, vine înaintea unui an în care vor avea loc alegeri cruciale atât în Coreea de Sud, cât şi în Statele Unite, pe care Pyongyang le vede probabil ca pe o oportunitate de a-şi spori influenţa prin intensificarea campaniei de presiune militară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.