Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se dau cartile pe fata. Metode de fraudare a alegerilor DEZVALUITE de fosti lideri politici

alegeri

Fosti lideri politici dezvaluie si recunosc in sfarsit metodele de fraudare a alegerilor. Miron Mitrea, Marian Vanghelie si Mirecea Geoana dau in sfarsit cartile pe fata - „Nu contează cine votează, contează cine numără voturile”. Cu alte cuvinte, oamenii partidelor, în înţelegere cu preşedintele secţiei, îşi împart voturile unui candidat care nu are un reprezentant la numărătoare.

„Fraudarea nu este prin votul multiplu, aia este o problemă când lucrurile sunt foarte, foarte, foarte apropiate şi foarte strânse şi diferenţa e foarte strânsă şi atunci poate să aibă o importanţă. Pe când sunt anumiţi reprezentanţi de la anumite partide care pot fi mai... ageri să zicem. E de la caz la caz, acolo unde e norocul şi unde partidul are... Sunt preşedinţi de secţii de votare care nu se implică, mai pleacă, nu vor să se certe cu reprezentanţii partidelor”, spune Marian Vanghelie, pentru Digi 24.

Vezi și: Miron Mitrea, DEZVĂLUIRI INCENDIARE despre Victor Ponta, Vanghelie, Oprescu și PSD

„Trebuie să se coroboreze şi cu vreun preşedinte de secţie care încearcă să nu se implice. Şi fie mai pleacă din sală, fie se face că se uită pe alte fişe, sunt diferite formule”, mai spune Marian Vanghelie.

Când preşedintele de secţie se face că nu vede, membrii partidelor iau voturile candidaţilor nereprezentaţi şi le împart între ei. Marian Vanghelie confirmă practic ceea ce Miron Mitrea a dezvăluit pe larg în cartea scrisă în penitenciar.

Vezi și: EXCLUSIV Sondajul PSD pentru Primăria Capitalei

„Dacă se produce o fraudă serioasă într-o secție de vot, nu este votul multiplu. Este momentul când, la numărătoarea voturilor, voturile partidului sau ale candidatului care nu are reprezentant prezent în acea secție se redistribuie între partidele cu reprezentanți. Și se întâmplă mult mai des decât ați crede. Și la toate partidele. În momentul în care apar voturi fără "stăpân", rar reprezentanții prezenți le lasă în dreptul celui votat.” (citat din cartea „Campanii electorale 1996 – 2014”, semnată de Miron Mitrea - sursa: www.evz.ro)

„Se întâmplă şi cazuri din astea. Este important cât de corect este preşedintele secţiei de votare”, precizează Marian Vanghelie.

„Acest lucru este posibil doar acolo unde, în biroul secţiei de vot, sunt reprezentate doar marile partide, unde există un acord între aceste partide, mai ales în zona rurală. De cele mai multe ori vorbim de două partide care reuşesc să controleze situaţia în secţia de vot, uneori un singur partid”, este de părere Cristian Pîrvulescu, politolog.

Vezi si: Complicații pe traseul PSD-UNPR

Fostul candidat la preşedinţie Mircea Geoană susţine că el însuşi a fost victima unui astfel de sistem de fraudă.

„În 2009, am asistat la o uriaşă fraudă. Am trimis la Curtea Constituţională mii de dovezi ale faptului că procese verbale au fost falsificate. Această fraudă electorală e practicată doar de către un partid, pentru că, din ce spune domnul Mitrea, e practicată cam de toată lumea. De cei care controlează cheia de închidere a acestui algoritm, iar cei care se aflau la putere în acel moment erau Traian Băsescu şi partidul pe care îl coordona”, spune acesta.

Fostul preşedinte Traian Băsescu, rivalul lui Mircea Geoană în alegerile din 2009, neagă existenţa unei astfel de metode de fraudă. Nu este singurul. Toţi liderii PNL şi PSD, aflaţi în funcţie acum spun că ei nu au auzit de aşa ceva.

„Doamnă, nu am fost niciodată într-o secţie de votare. Deci nu, nu, nu vă pot confirma că ăsta este un sistem”, a declarat Traian Băsescu.

Ioan Chelaru, senator, a declarat pentru Digi24: „ Eu, la experienţa mea, niciodată nu mi s-a întâmplat. Şi am făcut alegeri de vreo 20 de ani. Operaţiunea despre care vorbim, nu am cunoştiinţă de existenţa ei şi nu s-a practicat la mine, în judeţul Neamţ”.

„Preşedintele secţiei de votare trebuie să ia fiecare buletin de vot, să îl arate către reprezentanţii partidelor din secţia de votare, să spună pentru cine este şi să îl pună în teancul candidatului respectiv. În secţiile de votare în care delegaţii noștri au impus acest mod legal de numărare a voturilor, nu a fost niciodată posibil acest mod de fraudare pe care îl descrie Miron Mitrea”, a declarat Ludovic Orban, prim-vicepreşedinte PNL.

La rândul său, Raluca Turcan, vicepreşedinte PNL, spune: „Mă întreb dacă nu cumva domnul Mitrea ar putea să îşi îngreuneze situaţia şi să intre la acuzaţia de tăinuire, pentru că o astfel de informaţie deţinută de către orice persoană, mai ales de către o persoană importantă în spaţiul public, ar fi trebuit să fie însoţită de o plângere imediată la instituţiile statului”.

preluare DIGI24.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.