Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se formează un pol economic MAJOR în România: trei mari orașe s-au asociat

www.mytex.ro

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi edilii-şefi din Braşov şi Constanţa, George Scripcaru şi Decebal Făgădău, au semnat, miercuri, actul de înfiinţare al Asociaţiei de cooperare privind dezvoltarea integrată a Axei de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa. Cele trei municipii asociate vor colabora în special în domenii precum transportul, turismul, cel social şi cel al energiei, anunţă Primăria Municipiului Bucureşti (PMB).

Citește și: Victorie URIAȘĂ pentru Klaus Iohannis, la Curtea Constituțională: înfrângere pentru PSD

Primarul General al municipiului Bucureşti, Gabriela Firea, primarul din Braşov, George Scripcaru, şi cel din Constanţa, Decebal Făgădău, au semnat, miercuri, la Braşov, statutul şi actul constitutiv ale Asociaţiei de cooperare privind dezvoltarea integrată a Axei de Dezvoltare Braşov-Bucureşti-Constanţa, se arată într-un comunicat de presă al Primăriei Capitalei.

Asociaţia va asigura în comun interconectivitatea dintre Capitală şi cele două municipii, va coopera cu organismele naţionale şi internaţionale în vederea dezvoltării urbane echilibrate a întregii zone de creştere urbană, va coordona unitar politicile publice de dezvoltare urbană articulată, cu accent pe servirea intereselor cetăţenilor şi va consolida cadrul partenerial şi interinstituţional la nivelul zonei axei de creştere Braşov-Bucureşti-Constanţa.

"Astăzi am făcut cel mai important pas, şi anume semnarea documentelor notariale pentru statut şi pentru actul constitutiv. Împreună, cele trei oraşe vor putea accesa fonduri europene nerambursabile în mai multe domenii de activitate. Cele mai importante sunt dezvoltarea infrastructurii turistice, dezvoltarea unor centre energetice de cogenerare, înfiinţarea unor centre sociale, colaborarea pentru schimb de bune practici şi chiar schimb de personal şi, lucru foarte important, promovarea comună în domeniul turismului. Nu ne oprim aici, trebuie să depăşim nivelul teoretic: după perfectarea acestor documente, vom proceda cu toţii la punerea în aplicare a demersurilor cuprinse în statutul asociaţiei. Legislaţia europeană permite şi încurajează astfel de asociaţii", a afirmat primarul general, Gabriela Firea.

Ea a menţionat intenţia de colaborare în domeniul social, prin construirea de centre pentru seniori la Braşov şi la Constanţa.

Sorin Chiriţă, administrator public al municipiului Bucureşti, a prezentat posibilitatea ca transportul rutier pe axa Bucureşti-Braşov şi Bucureşti-Constanţa să fie facilitat prin realizarea unei reţele de staţii de încărcare a maşinilor electrice. Proiectul este în curs de implementare, iar documentaţia, realizată de Compania Municipală Energetică, a fost finalizată. Într-o primă fază, anul acesta se vor realiza 40 de staţii de încărcare în Bucureşti, iar anul viitor proiectul va fi extins şi pe cele două rute către Braşov şi Constanţa.

Chiriţă a vorbit şi despre extinderea reţelei de autobuze turistice, pe rute dedicate, care să lege cele trei municipii, despre un centru de energie inteligentă care să deservească cele trei oraşe, precum şi despre implementarea de proiecte de tip smart city.

La rândul său, primarul din Constanţa, Decebal Făgădău, a transmis mulţumiri echipei Băncii Mondiale care a contribuit la acest parteneriat, exprimându-şi convingerea că acest tip de asociere va fi preluat drept model. Decebal Făgădău a spus că Asociaţia va putea propune instituţiilor europene proiecte benefice nu doar pentru cele trei oraşe asociate, ci şi pentru întreaga ţară, declarând că o prioritate o constituie asigurarea unor căi de transport feroviar cât mai rapide între cele trei oraşe.

Primaru Braşovului, George Scripcaru, a anunţat ca prioritate Autostrada Comarnic-Braşov şi a menţionat că îşi doreşte ca cele trei echipe să structureze cât mai rapid o formulă de lucru, care să realizeze împreună o listă de proiecte prioritare şi să acceseze fonduri europene nerambursabile, direct, acolo unde este aplicabil, pentru reducerea birocraţiei.

Acordul cu privire la înfiinţarea Asociaţiei a fost semnat de cei trei edili în luna iunie, la Bucureşti.

"Conform Băncii Mondiale, concentrarea de populaţie şi investiţii în zona acestor mari centre urbane - Braşov, Bucureşti, Constanţa - poate fi valorificată mult mai eficient în urma interconectării lor. Astfel se creează zone urbane, cu statut de metropolă, ce îşi pot deservi mult mai bine cetăţenii, printr-o dezvoltare economică nu doar uniformă, ci şi accentuată. Astfel de asociaţii sunt destul de des întâlnite în lumea dezvoltată, variind de la regiunea Ruhr din Germania (cu oraşe precum Dortmund, Bochum, Essen, Duisburg şi Düsseldorf în strânsă colaborare) până la BosWashMeg din S.U.A. (una dintre cele mai mari megalopolisuri din lume, care se întinde de la Boston la Washington D.C.)", se arată în comunicatul PMB.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.