Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se întâmplă și în alte țări, nu doar în România: 11 actuali sau foşti episcopi din Franța, puşi sub acuzare pentru violenţe sexuale

Radio Vatican
preot catolic popa

Unsprezece actuali sau foşti episcopi "au fost puşi sub acuzare" în faţa justiţiei civile sau a justiţiei Bisericii pentru violenţe sexuale, a anunţat luni pentru presă preşedintele Conferinţei Episcopilor din Franţa (CEF), Eric de Moulins-Beaufort, potrivit AFP, informează Agerpres.

"Există în prezent şase cazuri de episcopi care au fost puşi sub acuzare în faţa justiţiei din ţara noastră sau în faţa justiţiei canonice (dreptul Bisericii - n.r.)", a declarat el la Lourdes, în sud-vestul Franţei. "Alţi doi, care nu mai sunt în funcţie, fac astăzi obiectul unor anchete din partea justiţiei din ţara noastră după sesizări făcute de un episcop şi o procedură canonică. Un al treilea face obiectul unei sesizări către un procuror la care nu a fost oferit niciun răspuns până în acest moment şi a primit de la Sfântul Scaun măsuri de restricţionare a ministerului său", a mai subliniat Eric de Moulins-Beaufort.

Potrivit acestuia, cardinatul (Jean-Pierre) Ricard, fost episcop de Bordeaux, este de asemenea vizat. Acesta a recunoscut un comportament "condamnabil" asupra unei minore de 14 ani, în urmă cu 35 de ani, a adăugat preşedintele CEF, citând un mesaj de la acesta din urmă.

Se adaugă şi monseniorul Michel Santier, sancţionat în 2021 de autorităţile de la Vatican pentru "abuz spiritual care a dus la voyeurism asupra a doi bărbaţi majori" în anii 1990 şi a cărui tăcere în jurul sancţiunii sale a provocat în ultimele săptămâni o furie puternică în rândul catolicilor şi al colectivelor victimelor.

Fără a intra în detalii, Eric de Moulins-Beaufort a insistat asupra "marii diversităţi a situaţiilor, a faptelor comise sau a acuzaţiilor".

Cei 120 de membri ai Conferinţei Episcopilor din Franţa s-au reunit începând de joi la Lourdes pentru adunarea lor plenară de toamnă.

Ei au ca obiectiv, între altele, să lucreze la "propuneri concrete" pentru a îmbunătăţi comunicarea şi transparenţa în măsurile canonice (ale dreptului Bisericii) luate împotriva clericilor acuzaţi în cazuri de violenţe sexuale.

Printre scandalurile sexuale din România se numără cel al părintelui Visarion Alexa (suspendat de la slujire de  Biserica Ortodoxă, după ce a fost acuzat de hărțuire sexuală), Cristian Pomohaci (caterisit de Biserica Ortodoxă, după ce a fost acuzat de procurori de racolare de minori în scopuri sexuale; dosarul a fost în cele din urmă clasat pentru că faptele s-au prescris) și altele.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.