DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Se poate și în România. Primăria Sectorului 6, premiată pentru colectarea selectivă a deșeurilor

Bucuresti FM
colectare selectiva deseuri

Se poate și altfel... Munții de gunoaie aruncate alandala și la comun vor deveni în curând doar o amintire în Sectorul 6 al Capitalei. În acest sector este implmentat un sistem (vezi mai jos procedura și beneficiile) care a fost deja și premiat. Primăria Sectorului 6 a primit – în cadrul celei de-a XIII-a ediții a Galei Administrație.ro, care  a avut loc vineri seara Premiul de Excelență pentru proiectele pe care le desfășoară în sectorul 6, în beneficiul cetățenilor.

Primăria sectorului 6 a fost distinsă cu Premiul de Excelență pentru proiectul privind colectarea separată a deșeurilor, parte a Regulamentului de organizare și funcționare a serviciului de salubrizare din sectorul 6 al Capitalei. De altfel, Primăria sectorului 6 este singura autoritate locală care a demarat un astfel de proiect.

Taxă zero pentru gunoi

Primăria sectorului 6 pune la dispoziţia cetăţenilor mecanismul prin care asociaţiile de proprietari să poată ajunge în curând la TAXA ZERO pentru gunoiul menajer. Cei care doresc să facă economii sau să nu mai platească nimic pentru ridicarea gunoiului, trebuie doar să își asume procedura de colectare separată a deșeurilor menajere.

Această procedură a fost aprobată prin Hotărâre a Consiliului Local Sector 6 și prevede următorii pași:

Reprezentantul Asociației va contacta operatorul de salubrizare autorizat, pentru a încheia un parteneriat, sub forma unui contract.

În baza acestui contract, Asociațiile primesc gratuit saci prevăzuți cu cod de bare pentru colectarea deșeurilor. Sacii galbeni vor fi  folosiți pentru colectarea deșeurilor reciclabile (fracția uscată): hârtie și carton, sticle, plastice și metale. În saci negri vor fi colectate deșeurile biodegradabile, denumite fracție umedă (de exemplu: resturile de mâncare).

Operatorul de salubrizare este obligat prin Regulamentul aprobat de Primărie să pună la dispoziția asociațiilor și pubelele necesare colectării sacilor cu gunoi.

Cum funcționează conceptul

Gunoiul va fi ridicat conform unui program stabilit cu Asociația sau în momentul în care operatorul este sunat de către responsabilul de curațenie, angajat de către Asociație sau chiar direct, de către operatorul de salubrizare. Sacii colectați vor fi scanați și cântăriți, pentru a putea fi valorificată colectarea separată.

Cu cât gradul de colectare selectivă a gunoaielor (pe fracții umedă și uscată) este mai mare, cu atât Asociațiile vor avea un discount mai mare la factura pentru ridicarea deșeurilor menajere. Dacă vor depăși pragul de 65% deșeuri colectate corespunzator, astfel încât să poată fi reciclate, locatarii vor beneficia de TAXA ZERO pentru gunoi.

În acest moment, taxa pe care un membru al familiei o achită către firma de salubrizare pentru gunoiul menajer este de 7,11 lei. Programul propus de primăria sectorului 6, care poate reduce semnificativ costurile până la taxa zero,  respectă  normele europene pentru colectarea selectivă a gunoiului menajer, care încurajează recuperarea deșeurilor și utilizarea materialelor recuperate ca materii prime în vederea conservării resurselor naturale.

În prezent, 124 de asociații de proprietari au intrat deja în acest program și au primit discounturi semnificative la plata facturii pentru ridicarea gunoiului, precum și produse pentru curățenie, saci și pubele gratuit.

Acest proiect are o mare însemnătate pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor Sectorului 6. Premiul de excelență îmi încurajează echipa să mergem mai departe în implementarea demersurilor pe care le facem pentru comunitate”, a spus Gabriel Mutu, primarul Sectorului 6.

 

GABRIEL MUTU,

PRIMARUL SECTORULUI 6

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.