Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se prefigurează o înfrângere istorică pentru partidul Angelei Merkel. Extrema dreaptă urcă/ SONDAJ

washingtonpost.com
Merkel Berlin

Ultimul sondaj de opinie indică cel mai slab rezultat de după reunificarea Germaniei pentru coaliţia cancelarului Angela Merkel la alegerile locale de duminică, de la Berlin, consemnează AFP. Berlinezii sunt chemaţi la urne pentru a alege parlamentul local, care la rândul său va desemna noul primar al metropolei cu 3,5 milioane de locuitori.

Vezi și: SCANDALUL anului în România: O mare vedetă și medicii sunt în RĂZBOI

Un sondaj de opinie publicat vineri de televiziunea publică ZDF indica 23% pentru social-democraţii actualului primar Michael Mueller, 18% pentru Uniunea Creştin-Democrată (CDU) care o susţine pe Merkel, 15% pentru Verzi şi 14% pentru AfD, Alianţa pentru Germania, care participă pentru prima dată la acest scrutin. Coaliţia actuală de guvernământ (CDU împreună cu Uniunea Creştin Socială din Bavaria, CSU) nu a obţinut niciodată un rezultat atât de slab, de la dărâmarea zidului Berlinului în 1989. 

Chiar dacă la Berlin conservatorii nu sunt, tradiţional, prea puternici, un scor slab ar complica şi mai mult situaţia cancelarului Angela Merkel, deja aflată în conflict cu aliaţii săi pe tema politicii privind imigraţia, impusă începând din 2015. Alegerile generale din Germania sunt programate anul viitor, reaminteşte AFP. 

Pe de altă parte, AfD, înfiinţată de numai trei ani, are deja reprezentanţi în nouă din cele 16 landuri germane, cu un discurs islamofob care atrage voturile celor îngrijoraţi de valul de refugiaţi. Germania a înregistrat de anul trecut un milion de cereri de azil.

Vezi și: Cel mai NEGRU SCENARIU pentru România: Oamenii lui Soros, FSB și structuri secrete sunt implicate

Berlinul atât de cosmopolit, unde imigranţii (în primul rând turci şi ruşi) formează 13,5% din populaţie, este chemat de politicienii moderaţi să se opună dreptei populiste. Primarul în exerciţiu a folosit în campanie un afiş care îl prezintă alături de o femeie care poartă văl. El a comparat ascensiunea AfD cu cea a naziştilor din perioada interbelică şi a cerut alegătorilor să evite repetarea istoriei. La rândul său, conservatorul Frank Henkel, ministru de interne al landului Berlin, a denunţat partidul "care tolerează rasişti la conducere". Chiar şi clubul tehno Berghain, o legendă care contribuie mult la atractivitatea Berlinului, a făcut apel la oprirea prin vot a populismului. Angela Merkel, al cărei partid a fost umilit de AfD la alegerile din landul Mecklenburg-Pomerania de Vest pe 4 septembrie, a recunoscut însă că este greu de făcut faţă acestei tendinţe.

Vezi și: Meteorologii au anunțat cum va fi vremea duminică și săptămâna viitoare

Temele locale de campanie au fost mult diferite de cele naţionale, transmite AFP. Primarul Mueller speră într-o alianţă post-electorală cu Verzii şi chiar cu stânga radicală, în locul celei actuale cu CDU. Alegătorii din capitală şi-au pierdut mult din încrederea în cele două partide mari, CDU şi SPD (social-democrat). AFP notează câteva puncte sensibile: preţurile pe piaţa imobiliară berlineză au crescut foarte mult; oraşul are datorii mari; serviciile publice - transport în comun, învăţământ, primirea refugiaţilor - sunt deficitare; iar construcţia noului aeroport a ajuns de batjocura întregii Germanii, aflându-se în întârziere cu cinci ani, în timp ce bugetul a fost depăşit cu miliarde de dolari din cauza unor erori majore de proiectare. AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.