Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se pregătește o CIOCNIRE de proporții în Siria: Forțe militare impresionante la Alep

Siria Alep

Atât rebelii sirieni, cât şi forţele loiale preşedintelui Bashar al-Assad au trimis luni importante întăriri în oameni şi arme la Alep (nordul Siriei) şi în împrejurimile sale, în pregătirea unei bătălii decisive pentru controlul asupra acestui al doilea oraş ca mărime din Siria, a cărui cucerire ar însemna o cotitură în desfăşurarea războiului, potrivit AFP.

Duminică seara, grupările rebele şi jihadiste au anunţat declanşarea bătăliei pentru cucerirea întregului Alep, după ce aplicaseră o lovitură dură trupelor regimului în acest oraş din nordul ţării.

Citește și: IMAGINI ȘOCANTE Zeci de răniți la un concert al lui Snoop Dogg și Wiz Khalifa

Insurgenţii au reuşit să spargă asediul care durează de trei săptămâni, impus de regim cartierelor lor din estul Alepului, printr-o contraofensivă care le-a permis să încercuiască, la rândul lor, cartierele pro-regim în vestul acestui oraş divizat.

Această victorie este una dintre rarele câştigate în ultimii ani de rebeli în faţa regimului în conflictul devastator şi complex, soldat cu peste 280.000 de morţi şi care a determinat strămutarea a jumătate din populaţie, provocând o gravă criză umanitară.

Citește și: S-a aflat cel mai mare SECRET al Bisericii: Ce pasaje a scos din Biblie

Ea este cu atât mai semnificativă cu cât regimul are ca atuuri principale aviaţia şi sprijinul bombardamentelor aeriene ale aliaţilor ruşi, iar la sol - combatanţii experimentaţi iranieni şi ai Hezbollahului libanez.

Potrivit directorului Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO), Rami Abdel Rahman, atât regimul, cât şi rebelii au trimis întăriri "în oameni şi arme" la Alep şi în împrejurimile sale.

Citește și: Cel mai frumos drum din lume se transformă în cel mai aglomerat

"Circa 2.000 de combatanţi pro-regim, sirieni, iranieni, irakieni şi ai Hezbollahului libanez au sosit la Alep prin Castello", venind din centrul ţării, a precizat el.

Un înalt responsabil al serviciilor de securitate de la Damasc a confirmat pentru AFP sosirea întăririlor în sudul Alepului. "Situaţia nu este neliniştitoare pentru că rebelii sunt într-o poziţie care se află sub tirul nostru."

Citește și: Delia și-a ieșit din minți! Mesaj VIOLENT pentru părinți: Nu-s nici mă-ta, nu-s nici tac-tu…

Rebelii au primit şi ei întăriri din provincia vecină Idleb, potrivit OSDO.

Cele două tabere îşi pregătesc trupele pentru "marea bătălie" a Alepului, considerată "decisivă" de beligeranţi şi de aliaţii lor din străinătate, Rusia pentru regim şi Occident pentru rebeli.

Citește și: O petiție susține că SRI vrea să folosească fonduri europene pentru a ne urmări fiecare pas

Întărită de succesul său la Alep, "Armata Cuceririi", care reuneşte grupările rebele islamiste şi Jabhat Fateh al-Sham (fostul Front al-Nosra care a renunţat la afilierea la Al Qaida) a anunţat "începerea unei noi etape pentru eliberarea întregului Alep".

"Anunţăm intenţia de a ne dubla numărul combatanţilor pentru această bătălie", a declarat coaliţia într-un comunicat duminică seara. "Nu vom înceta să luptăm decât când vom înfige drapelul Cuceririi pe citadela Alepului."

Citește și: A arătat tot la piscină: Vedeta care a renunțat la haine, în București / FOTO HOT

Această coaliţie a cucerit cartierul guvernamental Ramusa, situat la periferia sudică a Alepului, ceea ce i-a permis să facă joncţiunea cu cartierele rebele din est, unde circa 250.000 de locuitori erau asediaţi de forţele regimului.

De trei zile, raidurile avioanelor siriene şi ruseşti nu au încetat asupra cartierelor rebele şi a poziţiilor insurgenţilor în sudul Alepului.

Citește și: GOL PUȘCĂ Așa a fost fotografiat unul dintre cei mai doriți bărbați ai planetei / FOTO

Forţele pro-regim vor să evite încercuirea totală a cartierelor pe care le controlează în Alep şi au reuşit să facă să treacă unele camioane cu ajutoare pe drumul Castello.

"Forţele noastre s-au redesfăşurat după ce au absorbit şocul atacului miilor de mercenari şi au găsit o cale alternativă pentru a permite transportul hranei şi de carburant" spre cartierele guvernamentale, a asigurat televiziunea de stat duminică.

Citește și: Unul dintre cei mai apreciați artiști spune că se tratează de dependență sexuală

Potrivit directorului OSDO, "nu mai există niciun drum sigur pentru civilii care se află în aceste cartiere pentru a intra sau ieşi din oraş". Peste 130 de civili au fost ucişi din 31 iulie până în prezent în bătălia pentru Alep, ca şi sute de combatanţi din ambele tabere, informează agerpres.ro.

Citește și: OBSEDAT SEXUAL Filmează sub fustele femeilor în supermarket / VIDEO

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.