Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se reaprinde CONFLICTUL? Talibanii cer SUA să se retragă din Afganistan

afganistan militari

Talibanii au cerut marţi Statelor Unite să respecte acordul de la Doha, ce prevede retragerea totală a forţelor americane din Afganistan până la 1 mai, dar pe care administraţia Biden îl reexaminează în prezent, transmite AFP, potrivit AGERPRES.

Într-o scrisoare în 11 puncte, talibanii pledează ca Washingtonul să aplice acordul semnat în februarie 2020 şi care a permis începerea de negocieri de pace, în septembrie, între insurgenţi şi guvernul afgan.

'Îndemnăm partea americană să rămână pe deplin angajată să pună în aplicare în întregime acest acord', afirmă mollahul Abdul Ghani Baradar, cofondator al grupării, în scrisoarea deschisă adresată publicului american.

'Este în responsabilitatea şi în interesul tuturor să se pună capăt acestui război, iar aplicarea acordului de la Doha este cea mai bună cale de a realiza acest lucru', a adăugat mollahul, care a negociat acordul respectiv în numele talibanilor.

Apelul survine înaintea reuniunii de două zile a miniştrilor apărării din NATO, care vor lua în discuţie joi menţinerea sau nu a celor 9.600 de militari desfăşuraţi de Alianţă în Afganistan.

Acordul de la Doha prevede ca toate trupele străine să părăsească Afganistanul până la data de 1 mai.

Reuniunea NATO va fi prima de o asemenea importanţă de la învestirea lui Joe Biden, care s-a angajat să refacă relaţiile cu aliaţii după preşedinţia lui Donald Trump.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a prevenit luni că Alianţa nu se va retrage din Afganistan decât atunci 'când va veni momentul'.

Administraţia Biden a ordonat o reexaminare a acordului de la Doha, care condiţiona retragerea americană de garanţii de securitate din partea talibanilor şi de angajamentul acestora de a rupe orice legături cu organizaţii teroriste precum Al-Qaida.

Washington i-a acuzat pe insurgenţi că nu respectă aceste condiţii, în timp ce în Afganistan au loc zilnic explozii de bombe, atacuri împotriva forţelor guvernamentale sau tentative de asasinat contra unor personalităţi ale societăţii civile.

Talibanii neagă orice implicare în atentate, revendicate în majoritate de gruparea Stat Islamic, dar a căror responsabilitate continuă să le fie imputată de guvernul afgan şi de SUA.

Odată cu apropierea scadenţei din mai, talibanii au lansat în ultimele luni ofensive ce ameninţă să aducă în mâinile lor două capitale de provincii strategice din sudul ţării, în vreme ce negocierile de pace de la Doha se află într-un punct mort.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.