Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se reiau discuțiile pe acordul nuclear cu Iranul

cloudfront.net
Republica Islamica Iran

Comisia mixtă cu privire la acordul nuclear cu Iranul se va reuni din nou săptămâna viitoare, la Viena, pentru a pregăti revenirea Statelor Unite în înţelegere, au anunţat vineri serviciile şefului diplomaţiei UE, Josep Borrell, transmit AFP şi Reuters.

Citește și: Surse parlamentare - Mărul otrăvit: Ce ar ascunde oferta-surpriză a lui Florin Cîțu pentru specialiștii PSD

O nouă sesiune a comisiei va fi organizată 'la Viena săptămâna viitoare, pentru a identifica în mod clar măsurile de ridicare a sancţiunilor şi de punere în aplicare a acordului nuclear. În acest context, coordonatorul (Josep Borrell) va intensifica de asemenea contactele separate la Viena cu toţi participanţii la JCPOA (Planul comun de acţiune cuprinzător) şi cu Statele Unite', menţionează un comunicat publicat la finalul unei reuniuni prin videoconferinţă.

Potrivit Reuters, ministrul adjunct de externe iranian, Abbas Araqchi, a declarat la televiziunea iraniană că participanţii au convenit, după discuţii 'sincere şi serioase', să se întâlnească în persoană marţi, la Viena.

Conform ambasadorului rus la Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică (AIEA, cu sediul la Viena), discuţiile de vineri au fost pragmatice şi vor continua.

'Impresia este că ne aflăm pe calea cea bună, însă drumul înainte nu va fi uşor şi va necesita eforturi intense. Părţile implicate par pregătite pentru aceasta', a scris ambasadorul Mihail Ulianov pe Twitter.

Administraţia Biden încearcă să iniţieze un dialog cu Teheranul în legătură cu reluarea obligaţiilor ce le revin SUA şi Iranului prin acordul internaţional privind programul nuclear iranian.

În 2018, Donald Trump, predecesorul actualului preşedinte Joe Biden, a retras SUA din acordul internaţional semnat în 2015 de Iran şi şase mari puteri (SUA, Regatul Unit, Franţa, Rusia, China şi Germania), şi a reintrodus sancţiuni contra Iranului. După ce a aşteptat mai mult de un an, Iranul a reacţionat prin încălcarea anumitor restricţii prevăzute de acord, printre care o limită maximă de 3,67% până la care uraniul poate fi îmbogăţit.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.