Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se rupe USR? 15 parlamentari şi lideri de filiale denunţă ilegalităţile din interior. Nicuşor Dan pune paie pe foc

Inquam Photos / Octav Ganea
usr nicusor ghinea clitilde Inquam Photos

15 parlamentari şi lideri de filiale USR semnează o scrisoare deschisă prin care denunţă ilegalităţi în organizarea congresului care a dus la alegerea lui Dan Barna ca preşedinte al partidului. Semnatarii cer "recunoaşterea crizei de moralitate şi legitimitate de la vârful USR, remedierea de urgenţă a problemelor şi revenirea la principiul respectării regulilor inclusiv şi mai ales în interiorul partidului".

Vezi şi: Daniel Funeriu, analiză sumbră pentru opoziţie: 'PSD va conduce încă 20 de ani România'

"Respectarea regulilor este un principiu fondator al USR și începe în interiorul USR. Dacă USR este corupt din interior, el nu își poate îndeplini misiunea publică de a curăța politica românească.

Este așadar de datoria noastra să semnalăm public faptul ca regulile au fost incalcate in mod repetat de catre Biroul Național al USR.

Alegerile de delegați din 15.10. 2017 de la București au fost statutare, dar rezultatul nu a convenit pentru ca 58 din cei 63 de delegați îl susțineau pe Cristian Seidler. Cu acest rezultat la București și cu susținerea din țară (96 de delegați au lipsit sau și-au anulat votul), Seidler ar fi câștigat președinția USR din primul tur - legal, legitim, curat.

Biroul Național a facut tot posibilul pentru a anula alegerile de la București și a organizat alegeri paralele, nestatutare, care au durat 3 zile de “organizat”. S-au făcut multiple abuzuri: votanții au fost desemnați de catre Biroul National, iar pe liste au fost trecute persoane care nu au candidat să fie delegați.

Comisia Municipală de Arbitraj a Municipiului București a constatat aceste nereguli și a declarat alegerile paralele din 23-25.10.2017 nestatutare. Ca atare, Congresul Extraordinar este nestatutar, deoarece a primit delegați aleși nestatutar.

Așa cum s-a vazut și la vot, rezultatul ar fi fost cu totul altul daca aceste incalcari ale statutului nu s-ar fi produs.

Prin urmare, solicitam presedintelui votat ieri la un Congres viciat – precum si celor care l-au impins in fata – sa ia act de situatia creata prin ilegalitatile pe care le-au girat sau chiar instrumentat. Cerem recunoasterea crizei de moralitate si legitimitate de la varful USR, remedierea de urgenta a problemelor si revenirea la principiul respectarii regulilor inclusiv si mai ales in interiorul partidului", se arată în scrisoarea publicată de deputata Lavinia Cosma şi semnată de: Lucian Stanciu-Viziteu- deputat si presedinte filiala Bacau, Mihai Botez-deputat, Lavinia Cosma-deputat, Cosette Chichirau-deputat, Cristi Ghica-senator, Ramona Dinu-senator, George Dirca-senator, Bogdan Rodeanu-deputat si presedinte filiala Galati, Andrei Plujar-presedinte filiala Caras, Nicusor Lina-presedinte filiala Teleorman, Catalin Stancu-presedinte filiala Braila, Ana Ciceala-Consilier municipal, Cami Mahalean-presedinte filiala Deva, Cristina Coroblea-Consilier local sector 5, Mihaita Sava-presedinte filiala Buzau.

Vezi și: Victor Ponta, dezvăluiri ULUITOARE: Sorin Grindeanu sau Mihai Tudose; Băsescu sau Iohannis? Ce răspunde fostul premier

Nicuşor Dan, fondatorul USR, între timp plecat din partid prin demisie, alimentează scandalul şi acuză lipsa de reacţie a unor lideri USR la "abuz şi ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizaţia s-a creat". Nicuşor Dan susţine că are o datorie faţă de oamenii care s-au alăturat USR pentru el şi care acum nu ar mai suporta ilegalităţie din partid.

"Mai multe persoane importante din USR reclama neregulile Congresului de ieri. Acum avem cifrele. La congresul USR de ieri au lipsit sau si-au anulat votul 96 de persoane din lista de 276 de delegati (din care aprox. 90 din afara Bucurestiului). Daca adaugam pe cei 58 de delegati pro-Seidler alesi initial la Bucuresti, Cristian Seidler ar fi castigat din primul tur (cu aprox. 150-160 de voturi). Pe sistemul impus la al doilea rand de alegeri din Bucuresti, ar fi luat in aici maximum 35 de voturi. Adica, ar fi obtinut in total 125 la Congres si ar fi pierdut in turul doi in fata coalitiei Barna – Alexandrescu. Anularea nestatutara a alegerilor din Bucuresti a decis asadar presedintele USR.

Vreau sa explic si de ce vorbesc despre ce se intampla in USR. Am plecat din partid crezand ca las in urma o organizatie de oameni principiali care merge pe drumul ei. Am respectat decizia majoritarii. I-am apreciat in special pe oamenii care mi-au spus in fata (si am imaginea momentului intiparita in memorie) ca vor vota pozitionare fata de referendumul pentru familie, ca e o decizie de principiu pentru ei, ca principiile lor prevaleaza in fata optiunii mele. Ei bine, sunt socat sa vad ca exact acele persoane nu reactioneaza la abuz, la ilegalitate, la denaturarea scopurilor pentru care organizatia s-a creat. Parlamentarii juristi, cu care USR-ul se mandreste cand fac opozitie la atacurile la justitie ale PSD-ului, spun ca alegerile din Bucuresti au fost anulate nestatutar, solicita arbitraj independent, si nimeni din tabara avantajata de decizie nu doreste o dezbatere pe fond, nu isi consulta un prieten avocat.

Eu nu mai sunt in partid, dar in USR au ramas oameni care au venit pentru mine, care au muncit pentru USR timp de mai bine de doi ani, carora le-am recomandat sa ramana dupa ce eu am plecat si care imi spun ca nu mai suporta nelegalitatea si denaturarea scopurilor USR-ului. Fata de acesti oameni am o responsabilitate. Mesajul meu de ieri (in termeni poate prea duri, dar corect in fond) si mesajul meu de azi sunt o asumare a acestei responsabilitati", scrie Nicuşor Dan pe Facebook.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.