Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă radical industria auto din Europa: ce înseamnă noul standard Euro 7 și când intră în vigoare

masini

Bătălia Bulgariei și României, dar a altor șase țări a fost încununată de succes și UE a acceptat în cele din urmă un acord mai permisiv pentru a introduce noul standard de emisii nocive, denumit Euro 7, pentru mașinile pe benzină și diesel.

Italia, Bulgaria, Cehia, Franța, Ungaria, Polonia, România și Slovacia s-au opus proiectului inițial pe motiv că „acesta nu pare realist și riscă să aibă un impact negativ asupra investițiilor din sector, care au fost deja angajate în tranziția către mașinile electrice”. Liderii lobby-ului pentru un standard Euro 7 mai permisiv au fost doi dintre liderii industriei auto europene - Franța și Italia.

Acestea au fost susținute de alte șase țări, iar în cele din urmă, luni, a fost votat un plan mai puțin ambițios decât cel prezentat în noiembrie 2022 de Comisia Europeană. În acest fel, se consideră că se menține competitivitatea sectorului auto în UE, unde lucrează 14 milioane de muncitori.

Asociația Producătorilor Europeni de Automobile (ACEA) a salutat cu prudență noile standarde mai reduse. Dar grupurile care solicită reguli de transport mai curate le-au descris ca fiind o dezamăgire. Aceasta este o ocazie ratată, a declarat Asociația pentru Controlul Emisiilor. Critici a avut și Federația Europeană pentru Transport și Mediu.

Noul standard Euro 7 valabil din 2025

Standardul Euro 7 îl va înlocui pe cel valabil deja Euro 6 din 2025 și se va aplica tuturor vehiculelor din Uniunea Europeană. Dar poziția statelor membre UE nu este încă ultimul cuvânt pe acest subiect. Textul final, care va deveni legislație UE, trebuie să fie agreat cu Parlamentul European, care până acum nu și-a convenit poziția.

Inițial, Comisia Europeană a dorit ca Euro 7 să reducă în mod semnificativ emisiile de oxizi de azot și particule fine emise de vehicule, argumentând că poluarea aerului este responsabilă pentru 70.000 de decese pe an în UE. Dar producătorii de automobile s-au opus, temându-se de costurile suplimentare legate de adaptarea mașinilor, într-un moment în care cheltuiesc miliarde pentru a produce mașini electrice pe fondul concurenței acerbe din partea Tesla și a companiilor chineze.

Presiunea lor pentru a determina UE să renunțe la standardele din ce în ce mai stricte a fost auzită de Franța și Italia, care la începutul acestui an s-au opus în comun normelor de emisii mai stricte. Bulgaria, Cehia, Ungaria, Polonia, România și Slovacia s-au alăturat de asemenea la această poziție.

Sursa: REVISTA PRESEI RADOR RADIO ROMÂNIA

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.