Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se schimbă regulile de pensionare pentru acești români din diaspora: nu mai plătesc nici contribuții la sănătate

Reddit
varsta de pensionare pensionari

Guvernul va aproba în şedinţa de joi, printr-un proiect de lege, ratificarea Acordului în domeniul securităţii sociale între România şi Statele Unite ale Americii, semnat la Bucureşti, la 23 martie 2023. Acordul prevede egalitate de tratament între cetățenii români și americani, iar dreptul la pensie va fi exportat.

Această măsură vine în contextul în care pentru România s-ar putea elimina vizele pentru SUA în anul 2025 și este de așteptat ca diaspora românească din America să crească. Tocmai din acest motiv este nevoie să fie reglementate aspecte legate de pensii și asigurările de sănătate.

"Acordul prevede principiul egalităţii de tratament între persoanele cărora li se aplică Acordul care domiciliază pe teritoriul unuia din statele contractante şi cetăţenii acestui stat contractant în aplicarea legilor privind eligibilitatea pentru pensii şi plata acestora. Acordul prevede totodată principiul exportului pensiilor, cu excepţia, în ceea ce priveşte România, a prestaţiilor speciale necontributive în bani. Sunt incluse prevederi referitoare la stabilirea legislaţiei aplicabile de securitate socială, respectiv legislaţia privind contribuţiile de asigurări sociale, respectiv de asigurări sociale de sănătate, regulile generale conform cărora persoana care îşi desfăşoară activitatea ca angajat sau lucrător independent pe teritoriul unui stat contractant este supusă, în ceea ce priveşte angajarea sau activitatea independentă, doar legilor acelui stat contractant, indiferent de locul unde persoana îşi are domiciliul sau de locul unde se află sediul angajatorului", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Potrivit documentului, Acordul prevede şi o serie reguli suplimentare pentru anumite categorii de angajaţi sau lucrători independenţi.

"În ceea ce priveşte stabilirea pensiilor, este prevăzută, totodată, în cazul în care o persoană nu îndeplineşte condiţiile pentru dobândirea unui drept la pensie, totalizarea perioadelor de asigurare. Calculul pensiilor se bazează pe principiul pro-rata temporis (proporţional cu contribuţiile în sistemul naţional). Acordul include prevederi referitoare la măsurile administrative şi cooperare, inclusiv limba de comunicare, moneda de plată, soluţionarea diferendelor, durata şi intrarea în vigoare", se spune în expunerea de motive.

Românii detașați în SUA nu mai plătesc asigurări de sănătate

Acordul se aplică pentru România legilor care reglementează pensiile şi ajutoarele pentru deces din sistemul public de pensii. De asemenea, în ceea ce privește Partea a II a Acordului, care se referă la Dispoziții privind legile aplicabile, Acordul se aplică și legilor care reglementează contribuțiile de asigurări sociale de sănătate. Pentru Statele Unite ale Americii, Acordul se aplică legilor care reglementează programul federal de asigurare pentru bătrâneţe, urmaş şi dizabilitate, respectiv Titlul II al Legii Securităţii Sociale şi reglementările referitoare la aceasta, cu excepţia secţiunilor 226, 226A şi 228 din acest titlu şi reglementările referitoare la aceste secţiuni, Capitolele 2 şi 21 din Codul Fiscal din 1986 şi reglementările referitoare la aceste capitole. Partea americană a propus în cadrul negocierilor să includă în câmpul material al Acordului referința la legislația asigurărilor sociale de sănătate, doar pentru Partea a II–a a Acordului, în scopul de a excepta reciproc lucrătorii detașați de la plata contribuțiilor de asigurări sociale de sănătate din sistemul național al statului contractant unde sunt detașați. Partea americană a motivat propunerea prin aceea că, în conformitate cu legislația americană în domeniu și în lipsa unei astfel de referințe în Acord, un lucrător american detașat în România ar trebui să plătească atât în SUA, cât și în România asigurarea de sănătate, în timp ce lucrătorul român detașat în SUA ar fi oricum exceptat de la plata asigurărilor de sănătate din sistemul american, conform prevederilor legislației americane din domeniul sănătății.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.