Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se strâng și se sparg rândurile

Decizia guvernului Grindeanu de a adopta la ceas de seară celebra OUG de modificare a codurilor penale a dus la proteste masive în mai multe orașe din țară. Însă cei din stradă nu sunt singurii care au luat atitudine împotriva guvernului și a majorității parlamentare.

UPDATE: Bulgărele de zăpadă despre care vorbeam mai jos s-a produs. Au mai demisionat din PSD Florin Jianu, ministrul Comerțului în guvernul Grindeanu, Florin Necula, fost secretar de stat la Fonduri Europene, Valentin Lupșa, secretar general PSD Reșița, precum și alți membri ai organizațiilor teritoriale.

În Parlament, reprezentanții PNL, USR și PMP au făcut front comun la tribună și au etalat mai multe mesaje îndreptate împotriva Guvernului. Liderii celor trei formațiuni au declarat de asemenea că vor depune o moțiune de cenzură și că au strâns până în acest moment 124 de semnături.

Protestatarii au destins în Parlament

Dacă strada și opoziția par să strângă rândurile, dinspre guvern încep să apară și primele demisii. Primul care a anunțat că părăsește puterea este secretarul de stat Florin-Daniel Șandru:

„Menționez că recurg la acest gest de onoare întrucât, din poziția pe care o dețineți, ați transformat serviciul public într-un serviciu dedicat intereselor personale ale unor politicieni cu probleme de natură penală.”

O altă demisie de răsunet, de această dată din PSD, este a Aureliei Cristea, fost parlamentar și ministru delegat pentru relația cu societatea civilă. Cunoscută mai ales pentru inițierea legii anti-fumat, aceasta s-a declarat dezamăgită de ceea ce s-a întâmplat marți seară:

„În cursul zilei de astăzi am depus demisia mea din rândurile Partidului Social Democrat. O decizie luată în zorii unei zile care a urmat unei seri și nopți negre pentru România și pentru noi toți. (...) Într-un astfel de moment, cred că avem fiecare datoria morală să nu rămânem indiferenți. Iar eu nu pot acorda girul meu, chiar din calitatea de membru, unui grup infracțional aflat vremelnic în fruntea PSD și , din păcate, al țării. Sunt convinsă că există un număr suficient de mare de membrii ai Partidului Social Democrat care se ghidează după aceleași principii sănătoase. (...) Lor le doresc succes, eu însă mi-am pierdut speranța că mai pot schimba ceva din interior. După 20 de ani!”

De asemenea, întreg departament GovITHub, înființat anul trecut de Dacian Cioloș, a anunțat că încetează colaborarea cu Guvernul Grindeanu. Tinerii își arată astfel nemulțumirea pentru ordonanța de urgență care aduce modificări codului penal.

Rămâne de văzut dacă acestor demisii li se vor alătura și altele, prin efectul bulgărelui de zăpadă. Dacă primele două demisii reprezintă simple lovituri de imagine, pierderea întregului departament GovITHub este o cu totul altă poveste. Tinerii specialiști IT au reușit în 2016 să găsească soluții de debirocratizare și digitalizarea instituțiilor publice, precum și de îmbunătățire a relației cetățeanului cu statul, creând programe naționale care în caz contrar ar fi costat  statul peste un milion de euro.

Totuși, putem considera că pentru actuala majoritate, toate daunele de până acum au fost atent calculate și asumate în momentul în care s-a decis continuarea planului de adoptare a OUG, în ciuda protestelor masive de săptămâna trecută.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.