Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se strânge lațul în jurul lui Olaf Scholz în mega scandalul financiar de aproape 50 de milioane de euro: opoziția germană pune tunurile pe cancelar

gzeromedia.com
Olaf Scholz

Cel mai mare grup de opoziție din Bundestag va milita pentru înființarea unei comisii în prima sesiune de după Paște, a anunțat marți vicepreședintele grupului parlamentar, Mathias Middelberg. E vizat în acest scandal rolul cancelarului Olaf Scholz (SPD) în jurul Băncii Warburg, relatează publicația germană Frankfurter Allgemeine Zeitung (F.A.Z.).

Politicianul CDU l-a acuzat pe Scholz că s-a sustras în mod constant interogatoriului cu privire la acest scandal, de exemplu în comisia de finanțe. Cu ajutorul comisiei de anchetă, CDU și CSU doresc acum să clarifice contextul în care administrația fiscală din Hamburg gestionează creanțele fiscale provenite din tranzacțiile băncii private în general și rolul Scholz în această chestiune în mod particular.

Întâlniri cu bancheri

Cancelarul, care era primar al orașului la acea vreme, neagă că ar fi exercitat vreo influență. El însă nu își poate aminti detalii despre discuțiile și întâlnirile sale cu acționarii Warburg Bank, Christian Olearius și Max Warburg, în 2016 și 2017. La acea vreme, se punea problema dacă banca trebuia să achite o datorie fiscală de 47 de milioane de euro.

Grupul parlamentar al Uniunii a dorit să-l interogheze pe Scholz în ianuarie în Comisia de finanțe cu privire la modul în care administrația financiară din Hamburg a gestionat administrația financiară din Hamburg cu Warburg Bank. În opinia lor, motivul a fost reprezentat de declarațiile diferite ale lui Scholz într-un interogatoriu anterior din acest organism și din comisia de anchetă a Parlamentului din Hamburg cu privire la problema banilor. Coaliția a împiedicat interogatoriul acestuia în mod repetat cu argumentul că „totul a fost spus”.

Mai multe parchete și instanțe din Germania investighează și negociază de ani de zile pentru a face față unuia dintre cele mai mari scandaluri fiscale din istoria germană postbelică. În 2021, Curtea Federală de Justiție a decis că aceste tranzacții sunt pasibile de pedeapsă.

Schema

În total, în scandal sunt vizate zece ţări.

Între băncile incriminate se află Banca Warburg din Hanburg, care a fost obligată să restituie 47 de milioane de euro oraşului portuar german, însă municipalitatea a renunţat în 2016.

Banca a fost nevoită, până la urmă să ramburseze zeci de milioane de euro, în urma unor presiuni ale Gvernului Angelei Merkel.

Anchetatori vor să stabilească dacă lideri politici - între care şi Olaf Scholz, pe atunci primarul oraşului - au exercitat presiuni asupra fiscului municipal să renunţe la recuperarea acestor impozite.

”Nu a existat o influenţă politică asupra procedurii fiscale”, a subliniat Scholz, respingând ”presupuneri şi insinuări” răspândite, acuză el, de presă.

Decizia de a renunţa la rambursarea sumelor datorate de către Banca Warburg a fost luată la scurt timp după o convorbire între Olaf Scholz şi Christian Olearius, pe atunci directorul băncii.

Olaf Scholz neagă, însă, că a exercitat presiuni asupra conducătorilor Fiscului din Hamburg, un oraş pe care l-a condus în perioada 2011-2018.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.