Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se strică iar relațiile Ucraina-Germania: Președintele Steinmeier și-a anulat vizita la Kiev, sfătuit de serviciile de securitate

Steinmeier zelinski

Președintele federal german Frank-Walter Steinmeier (66 de ani) și-a anulat vizita la Kiev prevăzută pentru joi. Vizita în capitala ucraineană fusese pregătită de câteva săptămâni. Potrivit BILD, anularea provoacă iritare la Kiev.

Potrivit BILD, biroul președintelui federal a justificat anularea prin "motive de securitate". Un oficial guvernamental ucrainean a declarat pentru BILD: "În timp ce președintele federal își anulează vizita, există mulți diplomați și oaspeți internaționali care doresc să fie prezenți în capitală în acest moment".

Miercuri, ministrul grec de externe a efectuat o vizită la Kiev. O altă vizită de rang înalt a unui alt șef de stat este așteptată joi.

Potrivit informațiilor BILD, Ministerul de Externe, Ministerul de Interne și autoritățile de securitate germane au sfătuit Biroul președintelui federal împotriva unei călătorii la Kiev. Marți, s-a luat decizia de a anula vizita, care va fi însă recuperată în viitorul apropiat.

Timp de aproape două săptămâni, Rusia a atacat în mod repetat capitala ucraineană cu rachete, rachete de croazieră și drone kamikaze iraniene. Mai multe explozii au fost auzite miercuri și la Kiev. Cu toate acestea, proiectilele rusești au fost interceptate cu ajutorul sistemului german de apărare aeriană IRIS-T.

Anularea vizitei lui Steinmeier este explozivă din punct de vedere politic. În primăvară, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (44 de ani), a refuzat o vizită a președintelui german la Kiev. Acest lucru a dus la luni de dezacord între Kiev și Berlin. În vară, Zelenski l-a invitat în cele din urmă pe președintele german să viziteze capitala ucraineană. În timpul unei conversații telefonice, Steinmeier și Zelenski ar fi rezolvat dezacordul.

Motivul anulării a fost politica eronată a lui Steinmeier față de Rusia. În calitate de ministru de externe, politicianul SPD a pledat pentru relații bune cu Rusia - chiar și după anexarea ilegală a Crimeei și invazia rusească ascunsă din Donbas din 2014.

Abia după invazia rusă din Ucraina, în februarie, Steinmeier și-a recunoscut public greșelile. Într-un interviu acordat publicației BILD am Sonntag, acesta a declarat: "Aderarea mea la Nord Stream 2 a fost în mod clar o greșeală. Ne-am agățat de poduri în care Rusia nu mai credea și împotriva cărora partenerii noștri ne-au avertizat."

Liderul SPD, Lars Klingbeil (44 de ani), a recunoscut acum în mod deschis că partidul său a făcut greșeli grave în politica sa privind Rusia. Au existat "puncte oarbe în relațiile noastre cu Rusia", a spus Klingbeil. "Iar acest lucru a dus la greșeli în relațiile noastre cu Rusia".

Steinmeier a fost mult timp considerat arhitectul politicii germane față de Rusia și a menținut o relație bună cu ministrul de externe de la Kremlin, Serghei Lavrov (72). În timpul mandatului fostului cancelar Gerhard Schröder (78 de ani), care s-a angajat ca lobbyist pentru companiile energetice rusești după ce a devenit cancelar, Steinmeier a fost șef al Cancelariei Federale timp de mai mulți ani.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.