Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Seară muzeală dedicată debutului lui Mihai Eminescu în revista 'Familia'

mihai eminescu

Pentru a marca împlinirea a 156 de ani de la debutul lui Mihai Eminescu în revista Familia, Muzeul Ţării Crişurilor (MTC) îi invită pe pasionaţii de literatură şi istorie, miercuri, la sediul instituţiei, pentru a participa la o seară muzeală, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat al MŢC, la eveniment va fi expusă revista originală în care a debutat poetul Mihai Eminescu, cu poezia "De-aş avea", anume numărul 6 din 25 februarie - 9 martie 1866. Aceasta face parte din colecţia Muzeului Memorial "Iosif Vulcan" din Oradea, fiind donată de către generalul ( r ) Lazăr Cârjan.

În cadrul evenimentului vor vorbi: custodele Muzeului Iosif Vulcan, scriitorul Ioan F. Pop, generalul (r) Lazăr Cârjan, directoarea Direcţiei Judeţene pentru Cultură Bihor, Adriana Ruge şi restauratoarea Oana Băruţă.

"În anul 1865, Iosif Vulcan editează revista Familia, la Pesta, cu intenţia de a răspândi cultura şi literatura română în spaţiul transilvan. Un an mai târziu, în 1866, acesta primeşte la redacţia revistei o scrisoare însoţită de câteva poezii, semnată de un elev 'privatist', care se semnează Mihail Eminovici. Surprins în mod plăcut de poeziile tânărului de şaisprezece ani, Iosif Vulcan, care la acea vreme avea douăzeci şi cinci de ani, îi publică una dintre poezii, De-aş avea, în numărul 6, 25 februarie - 9 martie 1866, deschizându-i, prin acest debut, poarta literaturii române. Patronul revistei îi scrie, cu acest prilej, şi o notă de apreciere şi încurajare în subsolul paginii: 'Cu bucurie deschidem coloanele foaiei noastre acestui june numai de 16 ani, care cu primele sale încercări poetice trimise nouă ne-a surprins plăcut'. După cum cărturarul bihorean îi schimbă numele în Mihai Eminescu, aşa va semna poetul în continuare", au mai transmis organizatorii.

Seara muzeală va avea loc miercuri, de la ora 17, la sediul Muzeului Ţării Crişurilor, de pe strada Armatei Române.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.