Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sebastian Kurz, tânărul politician austriac mai grăbit decât Emmanuel Macron

Sebastian Kurz

În numai câteva zile a preluat conducerea dreptei austriece şi a provocat alegeri anticipate: la vârsta de 30 ani, ministrul austriac de externe Sebastian Kurz vrea să-i ia lui Emmanuel Macron titlul de cel mai tânăr lider european, chiar şi cu preţul acceptării revenirii extremei drepte la putere, scrie vineri AFP într-un comentariu pe tema ascensiunii şi perspectivelor noului lider al Partidului Popular din Austria (OeVP).

Fostul 'copil prodigios' al politicii naţionale austriece a devenit acum un fel de 'Mesia', cel puţin pentru tabăra sa politică, observă cu ironie săptămânalul Falter, care publică pe prima sa pagină o fotografie cu Sebastian Kurz personificat în Iisus Hristos.

Fapt fără precedent în istoria Austriei, Kurz a reuşit odată cu preluarea conducerii OeVP să obţină şi un control total asupra acestei formaţiuni, fostul preşedinte, Reinhold Mitterlehner - demisionat recent şi din postul de vicecancelar - având atribuţiile limitate. Ajuns preşedinte al OeVP, el a anunţat că pune capăt coaliţiei cu social-democraţii din SPOe. Aceste două formaţiuni tradiţionale au dominat scena politică austriacă pe parcursul întregii perioade postbelice, dar în prezent sunt marcate de eşecul lor la scrutinul prezidenţial, disputat între liderul extremei drepte, Norbert Hofer, şi ecologistul liberal Alexander Van der Bellen, câştigătorul alegerilor.

Deşi au deplâns ruperea coaliţiei cu numai un an înaintea încheierii legislaturii, cancelarul social-democrat Christian Kern şi noul şef al statului nu au putut face nimic pentru a opri convocarea alegerilor legislative anticipate, programate pentru 15 octombrie.

La fel ca Macron, Sebastian Kurz propune pe lista de candidaturi - căreia i-a dat şi un nume: 'Lista Sebastian Kurz - Noul Partid Popular' - să se regăsească şi personalităţi provenite din alte formaţiuni politice şi din societatea civilă, ceea ce ar echivala cu o mini-revoluţie în Austria. Deşi are numai 30 de ani, noul lider al dreptei austriece are un parcurs politic semnificativ, cu toate că nu a fost lipsit şi de momente nefericite, cum a fost unul din anul 2010, când s-a ridiculizat într-o campanie de distribuire a prezervativelor negre (culoarea OeVP) prin care a încercat să evidenţieze latura 'excitantă' a partidului său. Dar apoi a fost numit secretar de stat când avea numai 24 de ani, chiar înainte să fi absolvit Dreptul, iar din anul 2013 este cel mai tânăr ministru de externe din Europa.

Din această poziţie el a fost în toamna anului 2015 unul dintre primii responsabili europeni care a criticat politica uşilor deschise faţă de refugiaţi promovată de cancelarul german Angela Merkel şi care a susţinut - şi în final a reuşit - închiderea rutei balcanice, poziţiile sale la acest capitol apropiindu-l de premierul ungar Viktor Orban.

Pe de altă parte, Sebastian Kurz susţine o linie dură faţă de preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, Austria fiind de altfel singura ţară din UE care cere sistarea negocierilor de aderare a Turciei la blocul comunitar. Însă criticii săi, inclusiv cancelarul Kern, care îi reproşează lui Kurz refuzul de a prelua postul de vicecancelar, evidenţiază faptul că, din poziţia de ministru de externe, el nu s-a lovit până în prezent de dificultăţile administrării ţării. 'Încă nu ştim care este programul său. Ori îşi ascunde jocul, ceea ce este puţin probabil, ori nu are (program politic - n.r), ceea ce este posibil', afirmă analistul politic local Anton Pelinka, anunţă Agerpres.

Un lucru este însă sigur, şi anume că Sebastian Kurz nu a exclus posibilitatea formării unei coaliţii cu partidul naţionalist FPOe, formaţiune ce a fost ultima dată cooptată la guvernare de fostul cancelar conservator Wolfgang Schussel în anul 2000, decizie după care au urmat atunci sancţiuni din partea UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.