DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sebastian Lăzăroiu: 'Corupție ca la Viena n-o să găsiți în altă țară europeană!'

newsmaker.ro
Sebastian Lăzăroiu

Sociologul Sebastian Lăzăroiu, fost consilier prezidențial, se arată revoltat de atitudinea Austriei pe tema Schengen. Viena refuză să accepte România în clubul select al Europei, motiv pentru care Lăzăroiu a explicat de ce Austria este o „enclavă rusească în inima Europei”.

„'Speak softly and carry a big stick; you will go far', spunea Theodore Roosevelt referindu-se la un stil de diplomație. Sigur, când zicea 'big stick', el se referea la puterea militară a Statelor Unite, însă, în lumea de azi, 'big stick' poate să însemne multe.

Uniunea Europeană e un club select, al oamenilor cu limbi catifelate și fracuri lungi, dar fiecare poartă la el o bâtă noduroasă. Noi, neam de ciobani, am zis că nu se face să intri în salon îmbrăcat scrobit și să se ți se vadă ciomagul ieșind prin frac, la spate. Na, am avut mereu complexul ăsta, fiindcă ne-am luat după aparențe, am zis mereu că 'poate nu merităm' sau că 'suntem intre prieteni' și n-am avut suficient spirit de observație cât să remarcăm că toți 'prietenii' ăștia simpatici, chiar când râd și se lingușesc între ei, au grijă să li se vadă bâtele de sub fracuri”, a explicat fostul consilier prezidențial, pe pagina sa de Facebook.

„Așa se face că, azi, am ajuns la mâna unui 'prieten drag' despre care știam și noi, cum știa toată lumea, că este o enclavă rusească în inima Europei. Ba, mai rău, l-am invitat și în casă și am făcut afaceri împreună, alimentând bugetul Moscovei, sau l-am lăsat să cutreiere prin păduri și să taie la liber copaci. OMV, Erste, Reiffesen, Schweighofer,... numiți-le voi pe toate.

E multă corupție în România, dar corupție ca la Viena n-o să găsiți în altă țară europeană, cu excepția Ungariei. Politicienii austrieci pur și simplu au vândut statul austriac Moscovei. L-au vândut pe banii luați de ei și acoliții lor din companii. Cum? Am zis au vândut statul austriac? Da, propriu-zis nu există azi un stat austriac decât cu numele. Serviciile de securitate ale statului austriac răspund la un singur telefon din Lubyanka. Nu cred că există acolo un politician cu influență care să nu aibă butoanele la Moscova. Dar banii i-au luat ei, n-au intrat în bugetul Austriei. Ei au luat bani și i-au băgat în buzunar cedând efectiv controlul statului nu la Bruxelles, la Moscova. Deci la ei nu e corupție la ghișeu sau comisioane pe contracte la stat, ca în România, acolo clasa politică a vândut direct controlul statului. Poate fi corupție mai mare decât asta? Azi, in timp ce vorbim, alte și alte rachete finanțate de companiile austriece cad în Ucraina.

Noi ce facem legat de asta, domnilor politicieni? Pentru că aceiași politicieni de la Viena și companiile lor ne vor vinde și pe noi la fel cum și-au vândut statul”, a spus Lăzăroiu.

„Eu le recomand tuturor jurnaliștilor serioși, când au asemenea dubii, să contacteze diplomați de carieră sau oameni din serviciile de informații. Nu e nevoie să fie citați. Ei îi pot lumina, în general, despre ce înseamnă așa-zisul "stat" austriac (să ai o administrație și niște funcționari nu inseamnă neapărat că ai un stat) și, în particular, cum poate fi explicată o asemenea schimbare bruscă de atitudine în contextul războiului de lângă noi. Părerea mea este că tot comportamentul cancelarului austriac și al susținătorilor săi este perfect rațional, dar numai dacă îl raportezi la acest "mic secret rușinos" despre "statul austriac"”, a concluzionat Lăzăroiu.

Vezi și: În Schengen nu ne vor, dar banii românești le plac: o companie din Austria semnează cel mai mare contract de investiții din ultimii 10 ani, de 300 de mil. lei

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.