DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Secții în cadrul instanțelor pentru soluționarea litigiilor ce intră în competența Curții de Conturi

Curtea de Conturi

Conducerea Coaliției Naționale pentru Modernizarea României (CNMR) a agreat luni cu președintele Curții de Conturi a României (CCR) înființarea de secții specializate în cadrul instanțelor pentru soluționarea litigiilor ce intră în zona de competență a CCR.

Potrivit unui comunicat al CNMR remis Agerpres, reprezentanții celor două instituții au avut luni o întâlnire de lucru, prin care s-a încercat îmbunătățirea activității CCR, dar și reducerea abuzului de drept comis uneori prin inspectorii curții, inclusiv pe zona proiectelor finanțate din fonduri europene. "Consideram inacceptabil ca proiectele din fonduri europene sau naționale să fie declarate neeligibile post factum în condițiile validării activităților și cheltuielilor de către Autoritățile de Management și celelalte instituții de control. În aceste cazuri am propus președintelui CCR, Nicolae Văcăroiu, ca eventuale nereguli post factum să fie reglate între instituțiile statului care au participat la validarea cheltuielilor și a activităților", se precizează în comunicat.

De asemenea, discuțiile între reprezentanții CNMR și CCR au vizat și abuzul de drept al unor inspectori ai CCR în lipsa unui cadru legal explicit și blocarea astfel a activității agenților economici și administrației publice prin rea credință, instituirea la nivelul CCR a unei structuri de îndrumare și prevenire care să asigure ante factum asistența beneficiarilor în cazurile unde legislația este interpretabilă și asumarea de către CCR a acestor măsuri de îndrumare, excluderea din zona neregulilor a situațiilor de neplată a TVA de către agenții economici pentru lucrări contractate de la statul român și neplătite. Potrivit sursei citate, plata TVA către stat se impune la momentul încasării plăților de la instituțiile publice și nu înainte. În acest context, a fost agreată înființarea în cadrul instanțelor a unor secții specializate în soluționarea litigiilor ce intră în zona de competență a CCR.

"Considerăm Curtea de Conturi a României ca fiind una dintre instituțiile fundamentale ale statului de drept ce se bucură de independența financiară, funcțională, organizatorică, iar transparența comunicării trebuie să devină un semn de sănătate al unei democrații. Prin acest demers, CNMR urmărește respectarea reglementărilor legale cu caracter economic, financiar, fiscal și contabil, în vederea identificării eventualelor erori sau neregularități în întocmirea situațiilor financiare, gestionarea și utilizarea corectă și performantă a fondurilor publice, dar și a proiectelor finanțate din fonduri europene, precum și aplicarea măsurilor de înlăturare a acestora. (...)", precizează CNMR.

De asemenea, reprezentanții Coaliției consideră că atât consolidarea capacității instituționale a Curții de Conturi a României ca instituție independentă, profesională și credibilă de control și audit extern al fondurilor publice, cât și crearea premiselor necesare asigurării unei funcționări convergente a instituțiilor din sistemul public în raport de competențele acestora va putea asigura pe viitor protejarea intereselor financiare ale statului român și ale comunității europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.