Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secțiunea Cannes Classics 2019 - Jumătate de secol de la premiera "Easy Rider", tribut Buñuel şi Forman, primul film animat japonez color

mediafax.ro
film

Secţiunea Cannes Classic din cadrul Festivalului Internaţional de Film de la Cannes va marca anul acesta, între altele, împlinirea unui sfert de secol de la lansarea filmului "La Cité de la peur", de Alain Berbérian, a 50 de ani de la "Easy Rider", care va rula în prezenţa actorului Peter Fonda, va cuprinde o proiecţie specială a "The Shining" prezentată de cineastul mexican Alfonso Cuarón, un program special cu trei filme ale lui Luis Buñuel şi un omagiu adus cehului Miloš Forman.

Scenarista şi regizoarea Lina Wertmüller va fi prezentă la Cannes, lungmetrajul "Miracolo a Milano" al lui Vittorio De Sica, recompensat cu Marele Premiu pe Croazetă în 1951, va rula într-o proiecţie specială, documentare şi filme vechi restaurate vor fi prezentate, dar şi primul film animat japonez color - "The White Snake Enchantress" (1958), de Taiji Yabushita.

Majoritatea filmelor vor fi proiectate la Teatrul Buñuel, toate fiind prezentate de regizori, artişti şi restauratori.

Prezentat în urmă cu jumătate de secol pe Croazetă, în competiţia Festivalului de la Cannes, filmul "Easy Rider" a primit premiul pentru debut. Coscenarist, coproducător şi actor principal, Peter Fonda va fi prezent anul acesta la Cannes pentru a marca aniversarea. "Easy Rider" (1969) al lui Dennis Hopper a fost restaurat de pe peliculă de 35 de mm.

"The Shining" (1980), de Stanley Kubrick, va fi prezentat de Alfonso Cuarón în Séance de minuit.

Comedia-cult "La Cité de la peur" (1994) despre grupul Les Nuls a fost restaurată după 25 de ani, iar la proiecţia de la Cinema de la Plage vor fi prezenţi actorii Alain Chabat, Chantal Lauby şi Dominique Farrugia.

Trei filme ale cineastului mexican de origine spaniolă Luis Buñuel - "Los Olvidados" (1950), "Nazarín" (1958) şi "L'Âge d'or" (1930) - vor fi prezentate în festival.

Lina Wertmüller, prima femeie regizor nominalizată la categoria "cel mai bun regizor" a premiilor Oscar, în 1977, pentru "Pasqualino Settebellezze", va prezenta filmul la Centro Sperimentale di Cinematografia - Cineteca Nazionale, iar actorul principal, Giancarlo Giannini, va fi invitat la proiecţie.

Premiul Palme d'Or, cel mai important trofeu de a Cannes, a fost creat în 1955, dar Marele Premiu (Grand Prix) acordat filmului "Miracolo a Milano" al lui Vittorio de Sica în 1951 a fost echivalentul. Lungmetrajul va fi prezentat la Cineteca di Bologna.

Miloš Forman, un obişnuit al Festivalului de la Cannes, fost preşedinte al juriului, a murit în aprilie 2018. Cel de-al doilea film al lui - "Loves of a Blonde" (1965) - şi un documentar despre cineastul ceh - "Forman vs. Forman", de Helena Trestikova şi Jakub Hejna - vor fi proiectate în ediţia de anul acesta a festivalului.

Între filmele restaurate care vor rula anul acesta la Cannes se numără "Moulin Rouge" (1952), de John Huston, "Kanal" (1957), de Andrzej Wajda, şi "The Doores" (1991), de Oliver Stone.

Cea de-a 72-a ediţie a Festivalului de Film de la Cannes va avea loc în perioada 14 - 25 mai.

Juriul competiţiei va fi condus de cineastul mexican Alejandro González Inárritu, iar filmul „The Dead Don’t Die” al lui Jim Jarmusch va deschide evenimentul şi competiţia.

Actorul Alain Delon va fi recompensat cu Palme d'Or onorific.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.