Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de presă al președintelui rus declară că Rusia nu vede vreun motiv pentru a elimina SUA de pe lista țărilor neprietenoase

vestidinrusia.ro
sua rusia

Statele Unite rămân pe lista țărilor neprietenoase cu Rusia, nu există nici un motiv pentru a elimina această țară de pe listă până la punerea în aplicare a înțelegerilor convenite la summitul de la Geneva, a declarat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, la o conferință de presă, relatează agenția TASS.

Reprezentantul Kremlinului a arătat că, la întâlnirea liderilor ”se ajunge la înțelegeri unde orice discuții ar fi inutile, unde se poate discuta, unde părțile nu sunt categoric de acord unele cu celelalte și unde pot acționa perfect la unison”.

”Dar orice astfel de înțelegeri atârnă în aer dacă nu sunt transpuse în practică, dacă nu sunt create unele mecanisme de lucru corespunzătoare și dacă o discuție nu se face pe fond. Din cauza permanentei presiuni a timpului, șefii de stat nu au, totuși, posibilitatea să discuste în detaliu, ei discută la modul conceptual și într-un cadru, iar detaliile se analizează după aceea, la nivel de lucru”, a explicat Peskov.

”De aceea, atâta timp cât această implementare la nivel de lucru nu a căpătăat un caracter efectiv, atâta timp cât nu vedem rezultate ale acestei implementări, nu există nici un fel de motive pentru modificări de genul menționate de voi”, a răspuns secretarul de presă al președintelui întrebat fiind de jurnaliști în legătură cu o posibilă eliminare a Statelor Unite de pe lista țărilor neprietenoase, după întâlnirea liderilor Rusiei și SUA, Vladimir Putin și Joe Biden, de la Geneva.

TASS notează că lista țărilor străine neprietenoase, aprobată de guvernul rus, a fost publicată la 14 mai pe site-un informațiilor juridice. Pe listă au intrat numai SUA și Cehia.

Posibile noi sancțiuni

Kremlinul este la curent cu posibilele noi sancțiuni ale Statelor Unite împotriva Rusiei, adoptarea unora dintre ele nedepinzând de voința președintelui american.

”Suntem conștienți de faptul că acest lucru a existat și că el va continua. Suntem la curent cu posibile iminente sancțiuni care sunt codificate. Problema este că unele sancțiuni sunt codificate. Instituirea lor nici măcar nu mai depinde de voința președintelui SUA. O parte dintre sancțiuni se încadrează tocmai în categoria celor codificate”, a spus Peskov.

În același timp, Peskov a adăugat că de șeful Casei Albe depinde ”nuanțarea acestor sancțiuni”. ”Adică sancțiunile în sine trebuie să fie ”conforme cu legea, dar care dintre ele vor fi selectate, asta depinde de șeful statului”, a explicat reprezentantul președintelui. El a arătat că la Kremlin se analizează situația și se au în vedere diferite variante în problema noilor restricții americane.

Potrivit spuselor sale, Rusia are nevoie de predictibilitate în relațiile cu Statele Unite, dar Washingtonul continuă politica lui de sancțiuni. ”Într-adevăr, noi avem nevoie de predictibilitate. În planul aspirațiilor lui de a sancționa și, practic, al dependenței de sancțiuni, Washingtonul demonstrează o constanță și, în acelați timp, imprevizibilitate”, a spus Peskov. ”Deocamdată, predomină, într-adevăr, imprevizibilitatea. Predictibile sunt numai acele sancțiuni care sunt codificate”.

În același timp, Rusia speră că situația cu neîndeplinirea de către SUA a înțelegerilor, așa cum s-a întâmplat de nenumărate ori în trecut, nu se va repeta după summitul de la Geneva.

”Ne-am confruntat în repetate rânduri cu situații când înțelegerea obținută la cel mai înalt nivel este mai apoi condamnată la totală ignorare și, aș spune, la un fel de dezactivare a priori de către o parte. Poate fi numită oricum: nivel de lucru, statul profund, orice. Într-adevăr, ne-am confruntat cu situații când liderii statelor au convenit un lucru, iar implementarea nu merge deloc. Tare vreau să sper că, de această dată, va fi altfel”, a declarat secretarul de presă al președintelui.

De asemenea, el a catalogat drept ”poziție primitivă” încercarea de a evalua rezultatele summitului ruso-american după sancțiunile care vor fi adoptate de Washington. Potrivit spuselor sale, relațiile dintre două mari state ale lumii, care traversează o perioadă dificilă, ”sunt mult mai multilaterale, mult mai complexe, mult mai contradictorii”. ”De aceea, aici este nevoie, totuși, de o evaluare mult mai echilibrată și mai serioasă”, a spus Peskov.

TASS menționează declarația consilierului președintelui american pentru securitate națională, Jake Sullivan, care a anunțat că Washingtonul pregătește noi sancțiuni împotriva Rusiei în legătură cu situația bloggerului Aleksei Navalnîi. El a mai spus că autoritățile americane vor continua să introducă sancțiuni împotriva companiilor ruse participante la construirea gazoductului ”Nord Stream-2”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.