Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat al SUA şi ministrul de externe rus participă la reuniunea OSCE de la Stockholm

vestidinrusia.ro
Serghei Lavrov Antony Blinken

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken şi ministrul de externe rus Serghei Lavrov vor fi prezenţi la reuniunea miniştrilor Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE), la sfârşitul săptămânii viitoare, la Stockholm, a anunţat vineri preşedinţia suedeză a organizaţiei, relatează AFP.

Este pentru prima dată din 2017 când miniştrii american şi rus vor fi prezenţi împreună la reuniunea anuală a miniştrilor, a subliniat omologul lor suedez Ann Linde, în timpul unei conferinţe de presă.

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa, un forum internaţional în care Statele Unite şi Rusia sunt ambele membre, s-a străduit să aibă un rol sporit de la invazia Crimeei în 2014 şi revenirea tensiunilor Est-Vest.

Printre mai multe declaraţii, Suedia va înainta OSCE un text privind Ucraina care, după toate probabilităţile, va fi blocat de Moscova, în special pentru că afirmă că Crimeea se află în Ucraina.

Reuniunea din 2 şi 3 decembrie survine pe fondul tensiunilor la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, unde Kievul şi Occidentul se tem de o ofensivă din partea Moscovei, potrivit Agerpres.ro.

''Trebuie să fim mereu cu ochii deschişi, dar nu există niciun semn că Rusia nu îşi va onora angajamentele'', a afirmat Ann Linde, care s-a întâlnit cu Lavrov la Moscova, săptămâna trecută.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări vineri că ţara sa este ''pe deplin pregătită'' pentru o posibilă escaladare militară cu Moscova, acuzată că a desfăşurat noi trupe în apropierea graniţelor ucrainene.

Săptămâna viitoare urmează să fie discutat şi dosarul migranţilor la graniţa Belarus cu Uniunea Europeană.

În total, sunt anunţaţi în jur de 50 de miniştri, între care britanica Liz Truss şi miniştrii de externe ucrainean şi belarus, potrivit Stockholmului.

Organizată într-un centru de conferinţe lângă aeroportul din Stockholm Arlanda, reuniunea ar urma să se poată desfăşura în formatul prevăzut, care este deja relativ redus, în pofida recrudescenţei COVID-19 şi a apariţiei unei noi variante problematice din Africa de Sud.

Suedia, care deţine în 2021 preşedinţia prin rotaţie a OSCE, urmează să predea ştafeta Poloniei pentru 2022.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.