Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de Stat american, Mike Pompeo, îndeamnă autorităţile din Belarus să înceteze reprimarea protestelor

pbs
Mike Pompeo

Cetăţenii din Belarus au dreptul să participe la proteste, a afirmat miercuri secretarul de Stat american, Mike Pompeo, îndemnând Administraţia autoritaristă de la Minsk să înceteze acţiunile de reprimare, anunță MEDIAFAX.

"Vrem ca poporul belarus să se bucure de libertăţile pe care le revendică", a afirmat Mike Pompeo, potrivit cotidianului Le Figaro, după întâlnirea pe care a avut-o la Praga cu premierul Cehiei, Andrej Babis.

Citește și: Opinie: Lecția de manual dată de Poliția Capitalei, în cazul uciderii lui Emi Pian .

"Cerem urgent ca manifestaţiile nonviolente să fie protejate, nu este în interesul nimănui să se intervină în acest fel", a subliniat Mike Pompeo, referindu-se la acţiunile de reprimare din Belarus.

"Sper că Uniunea Europeană va publica nu doar declaraţii, ci va lua şi măsuri", a insistat secretarul de Stat american, catalogând drept "inacceptabilă" situaţia politică din Belarus.

Uniunea Europeană a avertizat că ar putea impune sancţiuni Administraţiei din Belarus, în contextul în care scrutinul prezidenţial care nu a fost "nici liber, nici echitabil" a fost urmat de acţiuni de reprimare. Cel puţin 250 de persoane au fost rănite în cursul confruntărilor dintre protestatari şi forţele de ordine, iar mii de manifestanţi au fost reţinuţi.

Citește și: Lovitură de teatru! Frații lui Emi Pian, suspectați de tentativă de omor

Opoziţia din Belarus contestă realegerea în funcţie a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, acuzând că scrutinul prezidenţial a fost fraudat. Comisia Electorală Centrală a anunţat că Aleksandr Lukaşenko a obţinut 80,23% din voturi în scrutinul prezidenţial desfăşurat duminică, iar principala sa adversară, Svetlana Tihanovskaia, 9,9%.

Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994, susţine că protestele sunt organizate cu sprijinul Rusiei, Poloniei şi Cehiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.