Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american Mike Pompeo: 'Veto-ul ruso-chinez la ONU în chestiunea ajutorului umanitar pentru sirieni este 'ruşinos'

pbs
Mike Pompeo

SUA au denunţat sâmbătă veto-ul "ruşinos" opus vineri în Consiliul de Securitate de către Rusia şi China unui proiect de rezoluţie care propunea prelungirea cu un an a ajutorului umanitar transfrontalier al ONU pentru patru milioane de sirieni, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

"Aveţi mâinile însângerate", a afirmat într-un comunicat secretarul de stat american Mike Pompeo, adresându-se Moscovei şi Beijingului.

Citeşte şi: MARTOR CHEIE în dosarul Vlădescu audiat în SUA - Unul dintre cei la care ajungeau banii 'datoraţi' de austrieci avea sarcina de a nu lăsa nicio dovadă scrisă

Cele două ţări "au preferat să-şi susţină partenerul de la Damasc, punând astfel vieţile a milioane de civili nevinovaţi în balanţă în momentul de vârf al iernii şi ameninţând şi mai mult civilii sprijinind ofensiva militară continuă a regimului lui Bashar al-Assad şi a Rusiei în Idlib", provincie din nord-vestul ţării, a adăugat el.

Acest ajutor (hrană, provizii medicale) este destinat în principal locuitorilor din regiunile care se află parţial în afara controlului Damascului, în special din Idlib, dominată de jihadişti din grupul Hayat Tahrir al-Sham (HTS), fosta ramură siriană a Al-Qaida.

Susţinătoare a regimului sirian, Rusia estimează că Damascul a redobândit suficient controlul în ţară pentru a asigura transferul ajutorului umanitar internaţional plecând de pe teritoriul său, decât prin puncte de trecere transfrontaliere aflate în Turcia şi în Irak.

Citeşte şi: EXCLUSIV! CE miniştri cu greutate SE LĂUDA Sebastian Vlădescu că are la degetul mic - A încasat milioane de euro spunând că bani vor ajunge și la unul dintre ei

Însă, potrivit şefului diplomaţiei americane, "nu există o alternativă la livrările transfrontaliere ale ONU şi nu există alte soluţii viabile pentru a hrăni milioane de sirieni până când regimul sirian va înceta războiul împotriva propriului popor".

Autorizaţia ONU pentru ajutorul transfrontalier expiră la 10 ianuarie şi membrii Consiliului de Securitate au încă posibilitatea de a negocia un compromis până la expirarea termenului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.