Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat american și MAE german fac apel la combaterea resurgenţei antisemitismului

sua germania sua

Secretarul de stat american, Antony Blinken, şi ministrul german de externe, Heiko Maas, au făcut apel joi, la Berlin, la o intensificare a eforturilor împotriva resurgenţei antisemitismului, în contextul în care ultimii martori ai Holocaustului dispar, relatează AFP.

În prima sa deplasare în Germania, Blinken a anunţat, împreună cu Maas, lansarea unei iniţiative pentru a căuta forme "inovatoare" care să permită predarea cunoştinţelor despre genocidul asupra şase milioane de evrei, dar şi a homosexualilor, romilor şi opozanţilor politici, comis de nazişti sub Al Treilea Reich.

Ginere al unui supravieţuitor al lagărelor naziste de la Auschwitz şi Dachau, Antony Blinken a subliniat că Holocaustul a fost "o cădere treptată spre obscuritate", făcută posibilă prin "numeroase măsuri individuale care urmăreau (...) dezumanizarea oamenilor".

Este "deosebit de urgent" să înţelegem acest lucru "în contextul în care supravieţuitorii mor, iar cei care neagă Holocaustul sunt tot mai zgomotoşi şi găsesc noi mijloace insidioase de a-şi difuza minciunile", a insistat el, în a doua zi a unei vizite în Germania, scrie Agerpres.ro.

Blinken şi Maas s-au deplasat la Memorialul Holocaustului, în apropiere de Poarta Brandenburg, la Berlin, unde, printre cei care îi aşteptau, s-a aflat şi o supravieţuitoare a Holocaustului, Margot Friedlander, în vârstă de 99 de ani.

"Forţa noastră rezidă în faptul că ne asumăm greutatea responsabilităţii istorice fără nicio restricţie", a subliniat la rândul său ministrul german.

"Forţa noastră rezidă în uniunea forţelor noastre în căutarea celui mai bun mijloc de a avansa", a adăugat el, în contextul în care Germania este îngrijorată de un avans al antisemitismului, venit în special dinspre extrema-dreaptă.

O tentativă de atentat asupra unei sinagogi la Halle, în fosta Germanie de Est, în octombrie 2019, a şocat ţara. Autorul ei, un extremist de dreapta, condamnat între timp la închisoare pe viaţă, a ucis două persoane, după ce nu a reuşit să intre în lăcaşul de cult.

Recent, în timpul unor adunări în mai multe oraşe germane în urma celor mai recente violenţe între Israel şi palestinieni, au fost de asemenea scandate sloganuri antisemite, condamnate ferm de autorităţi.

Memorialul Holocaustului, inaugurat în 2005, este un ansamblu de 2.710 de stele de beton, de diferite dimensiuni, în memoria a şase milioane de evrei din Europa ucişi de nazişti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.