Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat Antony Blinken a discutat cu Mahmoud Abbas despre reformarea Autorităţii Naţionale Palestiniene

westbank ciseiordania

Secretarul de stat al SUA Antony Blinken a discutat luni despre necesitatea unei reforme în cadrul Autorităţii Naţionale Palestiniene (ANP) într-o convorbire telefonică cu preşedintele Mahmoud Abbas, într-un demers suplimentar menit să consolideze relaţiile bilaterale, transmite Reuters, care citează Departamentul de Stat.

Preşedintele Joe Biden a încercat să refacă legăturile slăbite după ce predecesorul său Donald Trump a redus ajutorul acordat palestinienilor din Cisiordania şi Gaza şi a închis un consulat american pentru palestinieni la Ierusalim.

Administraţia Biden a restabilit acordarea de ajutoare şi s-a angajat să redeschidă consulatul în pofida obiecţiilor israeliene, îndemnându-l în acelaşi timp pe Abbas, în vârstă de 86 de ani, să schimbe mai multe politici, inclusiv în privinţa plăţilor pe care ANP le face palestinienilor aflaţi în închisorile israeliene.

În discuţia cu presa, purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, nu a menţionat indemnizaţiile pentru prizonieri, dar a spus că Blinken şi Abbas au discutat despre necesitatea unei reformei în cadrul ANP.

Cei doi au discutat, de asemenea, despre "necesitatea de a îmbunătăţi calitatea vieţii poporului palestinian în moduri tangibile", a spus Price.

În informarea despre această discuţie, biroul preşedintelui Abbas nu a menţionat reformarea ANP, care exercită o autonomie limitată pe teritoriul Cisiordaniei ocupat de Israel în războiul din 1967.

Preşedintele Abbas i-a comunicatul secretarului de stat Blinken că Israelul trebuie să "oprească abuzurile comise asupra prizonierilor şi... reţinerea impozitelor". Israelul a început din 2018 să deducă valoarea indemnizaţiilor pentru deţinuţi din taxele pe care le colectează în numele ANP şi i le transferă lunar.

Israelul şi SUA spun că salariile distribuite lunar prizonierilor, rudelor acestora şi familiilor palestinienilor ucişi pentru că ar fi comis atacuri, încurajează continuarea violenţei. Palestinienii le consideră însă o formă de asistenţă socială pe care o acordă prizonierilor şi familiilor acestora, consideraţi eroi naţionali.

Tot luni, Blinken a discutat cu ministrul israelian de externe Yair Lapid despre criza din Ucraina, Iran şi probleme israeliano-palestiniene, convorbire în care secretarul de stat american a reiterat angajamentul administraţiei Biden faţă de securitatea Israelului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.