Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat Ciamba - consultări în domeniul afacerilor strategice cu însărcinatul pentru politica de securitate în MAE german

agerpres
George Ciamba

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, vineri, o întrevedere cu Bettina Cadenbach, însărcinat pentru politica de securitate în MAE german, aflată la Bucureşti pentru o rundă de consultări bilaterale româno-germane în domeniul afacerilor strategice, informează un comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE) transmis Agerpres.

Demnitarul român a evocat dinamica specială a relaţiilor româno-germane din acest an, în care s-a aniversat un sfert de secol de la semnarea Tratatului privind colaborarea şi parteneriatul în Europa şi 10 ani de la aderarea României la UE, sub preşedinţia germană a Consiliului UE. De asemenea, arată sursa citată, secretarul de stat român a subliniat dimensiunea aplicată a raporturilor bilaterale, Germania fiind, la momentul actual, primul partener comercial al României şi al treilea investitor în economia românească. A amintit, în context, rolul constructiv şi inovator pe care minoritatea germană l-a avut de-a lungul timpului şi îl are în continuare în dezvoltarea societăţii româneşti. În cadrul convorbirilor, au fost trecute în revistă provocările actuale de securitate şi evoluţiile preocupante în vecinătăţile estică şi sudică ale continentului european.

Secretarul de stat George Ciamba a prezentat eforturile României pe linia consolidării dimensiunii de apărare colectivă, subliniind importanţa acordată de ţara noastră abordării unitare a întregului flanc estic al Alianţei Nord-Atlantice, cu asigurarea coerenţei necesare între prezenţa aliată înaintată din nord şi cea din sud. Reiterând angajamentul României de a aloca 2% din PIB pentru bugetul apărării, a accentuat importanţa strategică a regiunii Mării Negre şi a pledat pentru un sprijin substanţial partenerilor care contribuie la consolidarea securităţii euro-atlantice. El a salutat contribuţia Germaniei la implementarea deciziilor Summit-ului de la Varşovia privind prezenţa aliată avansată pe flancul estic şi contribuţiile la structurile NATO găzduite de ţara noastră, mai precizează MAE.

Din discuţii a rezultat interesul comun pentru intensificarea cooperării în domeniul politicii de securitate şi apărare comune a Uniunii Europene, secretarul de stat George Ciamba evidenţiind decizia recentă a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării privind participarea României la Cooperarea structurată permanentă (PESCO) şi intenţia preliminară a ţării noastre de a participa la proiecte care corespund priorităţilor naţionale în domeniul dezvoltării de capacităţi militare.

Secretarul de stat român a reafirmat, de asemenea, importanţa complementarităţii eforturilor NATO şi UE şi a valorii adăugate pe care o aduce fiecare dintre cele două organizaţii la gestionarea provocărilor şi ameninţărilor curente. Oficialul german a apreciat hotărârea autorităţilor române de a asigura resursele necesare domeniului apărării, evidenţiind implicarea activă a României în demersurile Aliate vizând consolidarea apărării colective şi a flancului estic al NATO şi contribuţiile ţării noastre la operaţiile şi misiunile conduse de NATO şi UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.