Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat George Ciamba s-a întâlnit cu noul secretar general OSCE

agerpres
George Ciamba

Secretarul de stat pentru afaceri bilaterale şi strategice în spaţiul euroatlantic, George Ciamba, a avut, joi, la Viena, întrevederi cu noul secretar general al OSCE, ambasadorul Thomas Greminger, reprezentantul OSCE pentru Libertatea Media, Harlem Desir, recent numit în funcţie, precum şi cu Yukiya Amano - directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA).

Potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), în cadrul întrevederii cu secretarul general al OSCE, cei doi oficiali au trecut în revistă priorităţile şi proiectele de pe agenda actuală a organizaţiei şi au subliniat importanţa acesteia în promovarea cooperării pan-europene pe cele trei dimensiuni: politico-militară, economică şi de mediu, umană.

Ciamba a evidenţiat sprijinul României pentru activitatea OSCE şi angajamentul ţării noastre pentru consolidarea rolului organizaţiei în actualul context de securitate. În acest sens, el a anunţat organizarea în România, în 2018, a unui seminar privind Codul de conduită privind aspectele politico-militare ale securităţii. Secretarul de stat a reliefat, totodată, importanţa respectării pe deplin a principiilor şi angajamentelor asumate de către toate statele participante, accentuând necesitatea implementării pe deplin a actualelor obligaţii. El a subliniat, de asemenea, utilitatea Dialogului Structurat, ca modalitate de a restabili încrederea între statele participante.

Totodată, arată MAE, George Ciamba a menţionat că România are un interes deosebit în creşterea relevanţei şi eficienţei OSCE pe palierul soluţionării conflictelor îngheţate. În acest context, el a pledat pentru impulsionarea eforturilor de soluţionare a conflictului transnistrean, "care constituie o ameninţare gravă la adresa securităţii şi stabilităţii regionale" şi a manifestat susţinere pentru continuarea procesului de negocieri în format '5+2'. De asemenea, secretarul de stat a subliniat necesitatea evitării creării unui nou conflict îngheţat în regiune şi a evidenţiat rolul important al Misiunii Speciale de Monitorizare a OSCE în Ucraina, precum şi contribuţia substanţială a României în teren.

Secretarul de stat George Ciamba a reiterat poziţia constantă a României de susţinere a valorilor democratice şi a protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale, dar şi de sprijin al independenţei şi mandatului instituţiilor autonome ale OSCE, precizează MAE. În cadrul întrevederii cu reprezentantul OSCE pentru Libertatea Presei (RFoM), Harlem Desir, Ciamba a exprimat sprijinul ferm al României pentru mandatul şi autonomia instituţiei, astfel cum a fost afirmat şi cu prilejul Reuniunii Anuale de Implementarea Dimensiunii Umane/HDIM. Secretarul de stat a arătat aprecierea pentru luările de poziţie ale RFoM în legătură cu cazuri recente care au creat îngrijorări în ceea ce priveşte libertatea presei în spaţiul OSCE.

Totodată, George Ciamba a arătat că reprezentantul pentru Libertatea Presei trebuie să continue să urmărească evoluţiile din toate statele participante OSCE, apreciind că o atenţie deosebită trebuie acordată presei ce activează în mediul online. În acest context, a adresat felicitări pentru iniţiativa de a organiza Conferinţa privind Libertatea Internetului: Rolul şi Responsabilităţile Intermediarilor de internet, programată a avea loc la 13 octombrie. Subliniind că "ştirile false" şi propaganda sunt nocive atât pentru mediul politic, cât şi pentru încrederea populaţiei în presă, George Ciamba a salutat faptul că reprezentatul OSCE pentru Libertatea Presei continuă să urmărească, cu prioritate, aceste teme în activitatea sa.

În contextul vizitei la Viena, oficialul român a avut o întrevedere cu directorul general al Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Yukiya Amano. Cei doi înalţi demnitari au avut un schimb de opinii privind temele de actualitate de pe agenda internaţională, precum implementarea Planului Comun şi Cuprinzător de Acţiune (JCPOA), încheiat între statele E3+3 şi Iran şi acţiunile provocatoare ale regimului din Republica Populară Democrată Coreeană (RPDC), conform Agerpres.

În cadrul întrevederii, secretarul de stat a subliniat rolul major al agenţiei în consolidarea sistemului global de securitate şi siguranţă nucleare. De asemenea, a evidenţiat eforturile susţinute pe care România le întreprinde în promovarea securităţii nucleare în regiunea Mării Negre.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.