Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul de stat Iulia Matei susține că 'lecţiile învăţate' în gestionarea crizei COVID-19 ar trebui valorificate

www.mae.ro
sediul MAE

Secretarul de stat pentru afaceri europene din Ministerul Afacerilor Externe, Iulia Matei, a subliniat, la reuniunea informală a miniştrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, desfăşurată prin sistem videoconferinţă, că "lecţiile învăţate" dobândite în gestionarea crizei COVID-19 ar trebui valorificate, inclusiv în discuţiile privind viitorul Uniunii, cu scopul identificării celor mai eficiente instrumente şi mecanisme de întărire a cooperării.

Potrivit unui comunicat al MAE, reuniunea a avut drept principal subiect pe agendă discutarea măsurilor adoptate la nivelul Uniunii Europene şi al statelor membre în gestionarea pandemiei COVID-19, precum şi coordonarea măsurilor de relaxare a restricţiilor. De asemenea, reuniunea a oferit prilejul unui schimb de opinii cu privire la procesul de relansare economică, în perspectiva publicării de către Comisia Europeană a propunerilor relevante în acest sens. Au fost abordate, în context, şi aspecte de interes vizând perspectivele Conferinţei privind viitorul Uniunii. Totodată, Comisia Europeană a informat cu privire la stadiul pregătirii raportului anual privind statul de drept în UE, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Marcel Vela luat la întrebări de senatori. Val de acuze prin moțiunea: ‘Cu Vela ruptă, în timp de pandemie’

În cadrul intervenţiei sale, secretarul de stat Iulia Matei a subliniat că "lecţiile învăţate" dobândite în gestionarea crizei COVID-19 ar trebui valorificate, inclusiv în discuţiile privind viitorul Uniunii, cu scopul identificării celor mai eficiente instrumente şi mecanisme de întărire a cooperării la nivel UE şi între statele membre, precizează MAE.

În raport cu propunerile pe care Comisia Europeană urmează să le publice la 27 mai, în contextul eforturilor de redresare a economiilor europene, oficialul român a accentuat necesitatea unei abordări axate pe unitate, solidaritate şi evitarea creării de diviziuni între statele membre în conturarea viitoarelor instrumente şi mecanisme.

Secretarul de stat Iulia Matei a arătat că, din viziunea României, este importantă, în primul rând, revitalizarea Pieţei Unice, inclusiv în perspectiva continuării investiţiilor în infrastructură, creşterea rezilienţei în domeniul sănătăţii, precum şi finanţarea cercetării şi inovării în noul context, arată MAE.

Citește și: Minerii se revoltă în Valea Jiului! Care sunt nemulțumirile lor și ce măsuri vor lua

Secretarul de stat a făcut, totodată, referire la importanţa pe care noul buget european o deţine în susţinerea obiectivelor din viitoarea Strategie de relansare.

În context, ea a reafirmat susţinerea României pentru un buget european consistent, dar în acelaşi timp flexibil, care să permită atât implementarea principalelor obiective asumate la nivelul UE, cât şi o recuperare economică şi socială durabilă.

Totodată, demnitarul român a pledat pentru menţinerea, în continuare, în viitorul buget a unui rol central pentru Politica de Coeziune şi Politica Agricolă Comună, aceste politici dovedindu-şi eficienţa în gestionarea crizei.

Citește și: Se solicită retragerea cetățeniei române deținute de premierul Republicii Moldova: Sunt inadmisibile și lipsite de respect

În contextul discuţiilor, Iulia Matei a evidenţiat importanţa unui acord rapid şi de calitate cu privire la viitorul buget european care să permită continuarea implementării programelor de finanţare la nivel UE.

Cu referire la cel de-al doilea subiect aflat pe agenda reuniunii, secretarul de stat a exprimat sprijinul deplin al României pentru exerciţiul Comisiei Europene de elaborare a unui raport anual privind situaţia statului de drept la nivel UE, ca instrument general aplicabil tuturor statelor membre, bazat pe criterii şi proceduri obiective de evaluare, menţionează sursa citată.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.