Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al NATO a încurajat Macedonia de Nord şi Bulgaria să negocieze pentru a încerca să soluţioneze disputele

Russia Dailly
Jens Stoltenberg

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a încurajat miercuri Macedonia de Nord şi Bulgaria, ţări membre ale Alianţei, să negocieze pentru a încerca să soluţioneze disputele dintre ele, relatează agenţia EFE.

Vorbind la o conferinţă de presă cu ocazia vizitei preşedintelui nord-macedonean Stevo Pendarovski la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a amintit că ''mereu au existat divergenţe'' între unii dintre membrii organizaţiei, dar în final sunt toţi ''aliaţi care se unesc şi se angajează într-un dialog constructiv'', potrivit agerpres.ro.

''Am văzut că există divergenţe, încurajăm un dialog constructiv între aliaţi pentru a le aborda şi soluţiona'', a indicat secretarul general al NATO, care a descris Macedonia de Nord drept un aliat ''apreciat'' şi ''de încredere'', el amintind de participarea acestei ţări la misiunile Alianţei în Kosovo, Afganistan şi Irak. Stoltenberg a salutat şi anunţul guvernului de la Skopje de a creşte începând din anul 2024 bugetul apărării la 2% din PIB.

Preşedintele Stevo Pendarovski a spus la conferinţa de presă cu Stoltenberg că ţara sa doreşte să-şi aducă o contribuţie activă în cadrul Alianţei şi va face acest lucru investind în apărare, cooperând cu Alianţa şi ''exportând securitate'' în cadrul acestei organizaţii din care face parte.

Divergenţele dintre Macedonia de Nord şi Bulgaria privesc istoria şi limba acestor ţări. Bulgaria contestă în special existenţa unei limbi macedonene şi vorbeşte despre un dialect bulgar. Sofia şi Skopje îşi dispută, de asemenea, personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

Din aceste motive Bulgaria blochează aderarea Macedoniei de Nord la UE. Reprezentanţi ai principalelor instituţii comunitare, printre care preşedintele Consiliului European, Charles Michel, i-au transmis marţi preşedintelui Pendarovski în timpul vizitei acestuia la Bruxelles dorinţa lor ca negocierile de aderare să poată începe şi divergenţele dintre cele două ţări să fie soluţionate.

Comisia Europeană a acceptat anul trecut deschiderea acestor negocieri, dar veto-ul Sofiei nu a permis iniţierea lor efectivă, în pofida eforturilor Germaniei în timpul preşedinţiei sale semestriale a Consiliului UE.

Veto-ul Bulgariei împiedică de asemenea iniţierea negocierilor de aderare cu Albania, întrucât Bruxellesul doreşte ca ambele negocieri să înceapă concomitent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.