Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al NATO reafirmă angajamentul statelor aliate faţă de misiunea de pace KFOR

NATO

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a reafirmat luni angajamentul statelor aliate faţă de misiunea de pace din Kosovo (KFOR), informează Reuters.

Într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele sârb Aleksandar Vucic, organizată la sediul NATO din Bruxelles, Stoltenberg a spus că trupele croate din cadrul KFOR operează conform aceloraşi reguli ca toate celelalte trupe NATO în Kosovo.

''Toate trupele furnizate de aliaţii NATO şi de ţările partenere la operaţiunea noastră în Kosovo acţionează în conformitate cu principii şi cu un cadru bine stabilite, aşa cum prevede Rezoluţia 1244 a ONU'', a subliniat secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice.

Vucic se declarase consternat de un anunţ privind suplimentarea trupelor croate desfăşurate în Kosovo în cadrul misiunii KFOR, conform unor relatări din presă, scrie Agerpres.ro.

În urmă cu patru zile, şeful statului sârb a declarat că o mare putere va solicita retragerea misiunilor KFOR şi UNMIK din Kosovo şi a ţinut să remarce că acest lucru ar fi ''un dezastru pentru noi toţi''. El a refuzat să dezvăluie numele ţării respective, dar a precizat că informaţia provine de la surse oficiale din domeniul securităţii.

De la declararea independenţei fostei provincii sârbe, în 2008, KFOR se ocupă în principal de supravegherea creării de structuri de securitate profesioniste, multietnice şi cu control democratic.

Regiunea Kosovo şi-a declarat unilateral independenţa faţă de Belgrad în februarie 2008, la aproape un deceniu după ce NATO a bombardat forţele sârbe pentru a opri uciderea şi expulzarea etnicilor albanezi din regiune. Independenţa Kosovo este recunoscută de peste 100 de state din întreaga lume, printre care 22 dintre cele 27 de membre ale Uniunii Europene (excepţiile sunt Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.