Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, laudă Germania: O 'forţă a păcii' şi un 'pilon al multilateralismului'

ONU
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a salutat vineri, într-un discurs în Bundestag, rolul Germaniei ca 'forţă a păcii' şi 'pilon al multilateralismului', relatează dpa, potrivit AGERPRES.

'În calitate de secretar general al ONU, asist zilnic la modul în care Germania, cu conştiinţa şi responsabilitatea sale istorice profunde, joacă un rol conducător în lume', a afirmat Guterres în alocuţiunea prilejuită de marcarea a 75 de ani de la fondarea Naţiunilor Unite.

'Văd cum Germania răspunde celor mai mari provocări ale timpului nostru', a adăugat el în discursul rostit în limba germană.

'Germania este un aliat important peste tot în lume în eforturile de pace', a spus Guterres, dând ca exemplu misiunile din Afganistan şi Sahel.

La discursul lui Guterres au asistat cancelarul Angela Merkel, preşedintele Frank-Walter Steinmeier şi preşedintele Curţii Constituţionale, Stephan Harbarth.

Mandatul de doi ani al Germaniei ca membru nepermanent al Consiliul de Securitate al ONU se va încheia la 31 decembrie.

De la tribuna Bundestagului, înaltul diplomat ONU a vorbit şi despre provocările globale declanşate de pandemie.

'Este important ca vaccinurile să fie văzute ca un bun public global. Ele trebuie să fie accesibile pretutindeni pentru toţi oamenii. Un vaccin care aparţine oamenilor', a subliniat el.

Citește și: Modelul Eva Herzigova, depistată pozitiv cu SARS-CoV-2: 'Sunt recunoscătoare că trupul meu luptă puternic'

Responsabilul ONU şi-a exprimat 'profunda apreciere pentru marea contribuţie' adusă de cetăţenii germani Ugur Sahin şi Ozlem Tureci, fondatorii companiei BioNTech al cărei vaccin revoluţionar, dezvoltat împreună cu gigantul american Pfizer, primeşte autorizare în tot mai multe ţări.

Guterres s-a referit însă şi la un 'virus al dezinformării' în contextul pandemiei. 'Vedem cum populismul ignoră ştiinţa şi îi induce în eroare pe oameni. Iar dezinformarea, miturile şi teoriile conspiraţiei sunt propagate', a spus el, menţionând că ONU lucrează pentru a 'crea încredere în vaccinuri, pe baza ştiinţei şi a faptelor'.

Antonio Guterres a fost prezentat la tribuna Bundestagului de Wolfgang Schaeuble, preşedintele acestui for şi un veteran al politicii germane.

În intervenţia sa din deschidere, Schaeuble a criticat lipsa de ambiţie a Uniunii Europene, remarcând că aceasta se descrie drept 'cel mai mare proiect de pace ale vremurilor noastre'.

'Dar depunem noi, europenii, suficiente eforturi cu adevărat? Nu ne risipim prea adesea? De pildă, energia ce este pusă în prezent în negocierile de Brexit este necesară pentru a face să avanseze o politică comună externă şi de securitate', a arătat el.

În opinia lui Schaeuble, această energie ar putea fi mai bine cheltuită pentru găsirea unei soluţii comune la criza migraţiei în Europa sau pentru implementarea eficientă Acordului de la Paris în domeniul schimbărilor climatice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.