Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretarul general al ONU face apel la o suspendare a regulilor care blochează susţinerea financiară pentru Afganistan

Time
Antonio Guterres

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a făcut apel joi la o suspendare a regulilor care blochează susţinerea financiară pentru Afganistan, subliniind că astfel vor fi salvate vieţi şi poate fi împiedicat un colaps al economiei, relatează Reuters.

"Trebuie permisă finanţarea internaţională pentru a achita salariile lucrătorilor din sectorul public şi pentru a ajuta instituţiile afgane să livreze asistenţă medicală, educaţie şi alte servicii vitale", a declarat Guterres presei la New York.

Circa 9,5 miliarde de dolari din rezervele băncii centrale afgane rămân blocate în afara Afganistanului, iar sprijinul internaţional acordat guvernului anterior a încetat de la preluarea puterii de către talibani, în august anul trecut, aminteşte Reuters.

"Funcţionarea Băncii centrale a Afganistanului trebuie menţinută şi asistată şi trebuie identificată o cale de a debloca condiţionat rezervele de valută afgane", a spus Guterres. "Mai mult, trebuie injectate rapid lichidităţi în economie pentru a evita un colaps care să însemne sărăcie, foame şi privaţiuni pentru milioane de oameni", a insistat el.

În decembrie, donatorii Fondului pentru reconstrucţia afgană, administrat de Banca Mondială, au convenit să transfere 280 de milioane de dolari către Programul Alimentar Mondial (PAM) şi agenţia ONU pentru copii UNICEF pentru a susţine alimentaţia şi sănătatea în Afganistan, potrivit Agerpres.ro.

"Sper ca restul resurselor, peste 1,2 miliarde de dolari, să devină disponibili pentru a-i ajuta pe oamenii din Afganistan să supravieţuiască în această iarnă", a menţionat Guterres. "ONU încearcă în ce o priveşte să injecteze bani în economie prin aranjamente autorizate creative, dar e o picătură într-un ocean", a adăugat acesta.

Marţi, ONU au cerut 4,4 miliarde de dolari ca ajutor umanitar pentru Afganistan pentru 2022, afirmând că este vorba de o sumă "esenţială" pentru viitorul acestei ţări.

"Nivelul acestui apel reflectă amploarea disperării. Se vând bebeluşi ca să poată fi hrăniţi fraţii mai mari. Facilităţi medicale neîncălzite sunt supraaglomerate cu copii subnutriţi. Oamenii îşi ard bunurile ca să se încălzească", a denunţat secretarul general al ONU, avertizând că în lipsa unor eforturi internaţionale suplimentare "practic toţi bărbaţii, toate femeile şi toţi copiii din Afganistan s-ar putea confrunta cu o sărăcie acută".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.