Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secretele lui Messina Denaro. Autoritățile italiene vor să știe cine l-a ascuns și protejat atâția ani. Suspecți sunt masonii și `Burghezia mafiotă`

Matteo Messina Denaro

După arestarea bossului mafiot Matteo Messina Denaro, acum se încearcă să se facă lumină asupra rețelei intense de susținători, care au permis fuga de 30 de ani de la ultimul masacru comis de Cosa Nostra și, în special, asupra așa-numitei "burghezii mafiote".

Procurorul din Palermo Maurizio De Lucia a precizat imediat că "atenția" investigativă a biroului său va fi îndreptată către această zonă cenușie. "Mă refeream la o împrejurare care reiese din investigațiile noastre, dar și din cercetări și studii istorice și sociologice. Mafia a avut întotdeauna relații foarte strânse cu o parte a societății pe care, pentru a simplifica, am definit-o burghezia mafiotă", explică procurorul pentru cotidianul "Corriere della Sera".

"Vorbesc despre lumea profesiilor, antreprenoriatului, politicii. Evident, fac aluzie la complicități individuale și intenția mea nu este să generalizez, dar este de netăgăduit că gruparea Cosa Nostra a prosperat, s-a consolidat și s-a răspândit atât de profund în țara noastră, și datorită acelei zone cenușii, acelei căi de mijloc care uneori a închis ochii, prefăcându-se că nu vede. Iar altele au avut, în schimb, un co-protagonist în istoria criminală a țării. Nu spun nimic nou. Vorbesc de date consolidate, dobândite încă din vremea maxi-procesului condus de Giovanni Falcone".

Într-o absență atât de lungă, "cu siguranță a fost utilă complicitatea anumitor cercuri sociale. Evident, Messina Denaro s-a bucurat de un sprijin foarte larg, nu numai de la o anumită burghezie", explică De Lucia. "Acela al favoritismelor este un capitol de scris, dar îmi pun câteva întrebări. Cum este posibil ca unul dintre cei mai periculoși fugari italieni să fi suferit o intervenție chirurgicală și să fi mers luni de zile la consultații medicale la una dintre cele mai cunoscute clinici din oraș, fără ca nimeni să observe nimic până la intervenția noastră? Cineva știa și l-a acoperit? Vrem un răspuns la aceste întrebări. Îl vor cetăţenii".

Și, apoi, asigură: "Cu siguranță vom investiga persoanele care l-au protejat, permițându-i practic nederanjat, până luni, să fie tratat într-una dintre cele mai cunoscute unități medicale din Palermo, vom investiga pentru a înțelege cine i-a permis nivelul de trai confortabil pe care l-a avut și vom munci pentru a-i reconstitui întreaga fugă, nelimitându-ne la ultima perioadă, pentru a înțelege cum a guvernat Cosa Nostra".

Iar în cotidianul "La Repubblica", fostul procuror adjunct din Palermo, Teresa Principato, vorbește în schimb despre posibile acoperiri ale masoneriei. În timpul evadării sale - afirmă Principato - "il padrino" din Castelvetrano a putut conta "pe o rețea de acoperire masonică, care l-a protejat în întreaga lume".

Nu vorbim despre "o persoană ascunsă într-o fermă, care mânca pâine și ricotta, precum Bernardo Provenzano", spune Principato. "Este cu totul altceva. Pe lângă faptul că era destul de cult, iubea viața bună, era un maniac al luxului. Și nu rămânea prea mult timp în același loc. A călătorit mult, chiar și în străinătate". Din Sicilia până în Venezuela, din Anglia până în Spania. În Venezuela, de exemplu, "există o realitate masonică foarte extinsă, complicată și cu siguranță mediile frecventate de Messina Denaro, sicilieni mutați care conduceau un magazin de mobilă foarte înfloritor, erau masonice. În Anglia, masoneria este chiar un statut. În Spania, în schimb, am câteva îndoieli cu privire la caracterul masonic al relațiilor stabilite de Messina Denaro cu cei care l-au găzduit". Dar sunt mai multe informații. «Un colaborator al justiției masone a vorbit despre o lojă acoperită, înființată chiar de Messina Denaro, care se numea "La Sicilia". Există și alte exemple de loje acoperite, precum "Scontrino", din care făceau parte persoane din toate nivelurile sociale. Același lucru se poate spune despre "La Sicilia"».

Aceste relații ale sale, potrivit fostului procuror Principato, "l-au protejat de pericolul de a fi găsit". În mod firesc, "protecția nu a putut fi exclusiv masonică, și pentru că Messina Denaro, pentru teritoriu, reprezenta găina cu ouăle de aur: afacerile sale variau de la distribuția pe scară largă la turbine eoliene", adaugă Principato.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.