Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Secţia pentru procurori a CSM sfidează din nou logica: Augustin Lazăr îşi poate încasa pensia independent

Inquam Photos / Octav Ganea
augustin lazar

Secția pentru procurori a CSM dezvăluie ceva cu adevărat grav. Dacă e să interpretăm cea mai recentă hotărâre care îl vizează pe fostul procurorul general, putem să ne gândim că acesta avea probleme în a-și încasa pensia. Altfel nu se poate explica de ce a fost nevoie să îi fie apărată independenţa la aproape o lună de când nu mai este magistrat.

"Secţia pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât admiterea cererii de apărare a independenţei şi reputaţiei profesionale formulată de domnul AUGUSTIN LAZĂR, în calitate de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie", se arată pe ordinea de zi soluţionată a  şedinţei Secţiei pentru procurori a CSM din 4 iunie.

Potrivit articolului 30, alin. (1) din Legea 317/2004, "Secţiile corespunzătoare ale Consiliului Superior al Magistraturii au dreptul, respectiv obligaţia corelativă de a se sesiza din oficiu pentru a apăra judecătorii şi procurorii împotriva oricărui act de imixtiune în activitatea profesională sau în legătură cu aceasta, care ar putea afecta independenţa sau imparţialitatea judecătorilor, respectiv imparţialitatea sau independenţa procurorilor în dispunerea soluţiilor, în conformitate cu Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi împotriva oricărui act care ar crea suspiciuni cu privire la acestea. De asemenea, secţiile Consiliului Superior al Magistraturii apără reputaţia profesională a judecătorilor şi procurorilor."

Cu doar 10 zile înainte de pensionare, Augustin Lazăr a declarat, într-un interviu acordat Europa FM, că a depus cerere de apărare a reputaţiei. "Pentru campania murdară care s-a purtat împotriva mea am depus o cerere pentru apărarea reputației la Consiliul Superior al Magistraturii", a declarat Lazăr.

Între timp, Lazăr s-a pensionat şi şi-a pierdut statutul de magistrat - condiţia de bază pentru a face obiectul unei hotărâri a CSM. Logic, Secţia pentru procurori a CSM trebuia doar să constate că plângerea fostului procuror general a rămas fără obiect. În schimb, cei cinci procurori membri ai CSM au făcut un pas mai departe şi i-au apărat lui Lazăr şi independenţa.

Potrivit legii (art. 3 al Legii 303/2004), "procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor". Este singura independenţă de care se bucură magistraţii procurori. Nu este clar ce fel de soluţii mai dispune Augustin Lazăr la pensie, însă foştii săi colegi din CSM s-au asigurat că este independent şi în postura de simplu cetăţean. Constituţia se pare că nu mai este un impediment pentru Secţia de procurori a CSM, care iese din limitele justiţiei şi apără tot ce prinde. Dacă 4 iulie este Ziua Independenţei SUA, 4 iunie poate fi sărbătorită ca ziua independenţei domnului Lazăr.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.