Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sectoarele din economia românească, care au condus la creșterea surpriză de 6,5%

grafic crestere

Creşterea economică de 6,5% an/an din primul trimestru din 2022 a fost o surpriză pentru toată lumea. Până la datele detaliate privind avansul PIB, din datele macro lunare, consumul pare să fie responsabil.

Toate datele referitoare la consum arată că a susţinut creşterea economică-sur­priză din primul sfert din 2022. Informaţiile Insti­tutu­lui Naţional de Statistică indică creşteri de două cifre pentru toate sec­toarele de consum, în afară de comerţul cu amănuntul, care a crescut cu 5,5% an/an. În prima jumătate din luna iunie INS va publica datele detaliate despre creş­terea economică din primul trimes­tru, care vor releva cauza surprizei, scrie Ziarul Financiar.

„Ştim cu toţii că evoluţia din primul trimestru anunţată de statistică a fost surpriză şi creşterea consumului este singura explicaţie care pare să stea în picioare. Această creştere a consumului deosebit de rapidă este, pe de-o parte, un efect al recuperării care a avut loc după pandemie, pentru că aproape tot anul 2021, dar mai ales a două parte, a fost mişcat de această tendinţă de recuperare a consumului, care îşi revenea după închiderile cauzate de pandemie”, comentează datele analistul financiar Aurelian Dochia, profesor universitar de economie.

În comerţul cu ridicata cifra de afaceri a crescut cu 31% în primul trimestru din 2022, prin comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2021. Creşterea este substanţială, în special având în vedere că acest indicator creştea şi în T1/2021 cu aproape 6% faţă de T1/2020, ultimul trimestru de creştere economică din ciclul anterior. Cele mai mari creşteri sunt pe partea de servicii de piaţă prestate populaţiei şi întreprinderilor.

Cifra de afaceri din servicii de piaţă prestate populaţiei a crescut cu 37% an/an în T1/2022, creştere susţinută de HoReCa şi de turism. Deşi şi inflaţia şi efectul de bază au jucat un rol important – în T1/2021 serviciile prestate populaţiei scădeau cu 16% - serviciile pentru populaţie au înregistrat creştere susţinută.

Creşterile cele mai mari pentru servicii prestate populaţiei au fost înregistrate în martie, în condiţiile în care la finalul lui februarie 2022 s-au ridicat, pentru prima dată în doi ani, toate restricţiile legate de pandemie – certificatul Covid, programul scurt al magazinelor şi restaurantelor etc.

„Pentru anumite categorii de servicii, ridicare restricţiilor a avut fără îndoială efect. În perioada pandemiei au suferit foarte mult activităţile legate de petrecerea timpului liber: hoteluri, staţiuni, spectacole. Odată cu ridicarea restricţiilor au început să revină şi să conteze, iar creşterea pare spectaculoasă. Discutăm şi de o dinamică în preţuri nominale, care includ şi inflaţia”, a mai spus Dochia.

În ceea ce priveşte serviciile de piaţă prestate companiilor, acestea au crescut cu 25% an/an în T1/2022, în contextul în care şi în primul trimestru din 2021 creşteau cu 4%.

Serviciile IT au crescut cel mai mult (+41%) şi creşterea este cu atât mai importantă cu cât serviciile IT creşteau în primele trei luni din 2021 cu 19%. Cifra de afaceri din comunicaţii a crescut de asemenea cu 11%, iar serviciile de transport au avansat cu 22%.

În ceea ce priveşte însă comerţul cu amănuntul, principala ramură a consumului privat, care, la rândul său este principala componentă a PIB, avansul în primele trei luni din 2022 a fost de 5,5%, sub inflaţie. Creşterea a venit din vânzările de combustibil, care au urcat cu 8%. De asemenea, zona de produse nealimentare a crescut cu 7% în primele trei luni din an, dar jucătorii din piaţă spun că în T2 se observă o scădere a vânzărilor.

„O schimbare a apărut deja în zona produselor de folosinţă îndelungată, avem o scădere mică a pieţei faţă de anul trecut. Cred că în perioada imediat următoare va continua să existe un declin faţă de 2021, dar nu va fi unul semnificativ, nu vor fi deviaţii severe. Mai mult, mă aştept ca în T3 şi T4 să fie o creştere“, spune Dan Ostahie, fondator Altex, în cadrul emisiunii ZF 15 minute cu un antreprenor: Cum facem economia să funcţioneze în continuare?

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.