DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sectorul serviciilor din domeniul energetic va crește la 1 trilion de dolari în 2025

assets.rbl.ms
petrol-gaze

Piața globală a contractanților de petrol și gaze va ajunge la un vârf de 1 trilion de dolari în 2025 și va rămâne la niveluri ridicate pentru câțiva ani chiar și după această dată, anunță rigzone.com.

Rystad Energy a spus că cheltuielile totale cu petrol și gaze se vor menține, în medie, la peste 920 de miliarde de dolari anualpentru perioada 2022-2028, ajutate de o creștere puternică în partea de mijloc a industriei pentru lichefierea, transportul și regazificarea gazelor naturale.

În ciuda riscului ca un alt ciclu de scădere a petrolului și gazelor să apară după 2025, furnizorii de servicii pentru câmpuri petroliere ar trebui să poată echilibra recesiunea extinzându-se pe alte părți ale pieței largi de energie – și, astfel, extinzând piața țintă generală pentru antreprenori. Cheia pentru furnizori este să urmărească în continuare oportunitățile evidente în domeniul energiei geotermale, hidrogenului, eolianului offshore și captării, utilizării și stocării carbonului.

Împreună cu serviciile zăcămintelor petroliere, această extindere în alte domenii energetice ar putea oferi o piață de 1 trilion de dolari pentru furnizori până în 2025, și care ar putea fi susținută chiar și câțiva ani după aceea. Defalcarea diferitelor segmente de servicii în rândul furnizorilor de petrol și gaze arată că toate segmentele vor crește în termeni nominali, conduși de furnizorii care vizează echipamente și materiale și cei care furnizează servicii de operare și întreținere.

„Furnizorii mondiali de petrol și gaze par pregătiți să își facă cunoscută povestea biblică despre visul faraonului egiptean de șapte ani de sărbătoare și șapte ani de foamete – doar că în ordinea inversă. Toate semnele indică faptul că 2022 va fi începutul unui alt super ciclu pentru sectorul serviciilor energetice”, spune Audun Martinsen, partener și șef de cercetare a serviciilor energetice la Rystad Energy.

Anul 2022, moment de cotitură

Anul trecut a fost un moment de cotitură cu redresarea post-pandemie și prețuri record ale gazului și prețuri puternice ale petrolului, permițând companiilor de petrol și gaze să-și majoreze investițiile în petrol și gaze cu 20%. Preocupările privind securitatea energetică i-au determinat pe producătorii de petrol să mărească producția și să contracteze bunuri și servicii de la furnizori, iar industria de servicii pentru câmpuri petroliere a fost vândută rapid prin flote de fracturare, platforme și oțel pentru carcase și tuburi.

Prețurile pe care furnizorii le-ar putea percepe au crescut în procente de două cifre, permițând marjelor EBITDA să crească. După revenirea din 2022, intrăm într-un 2023 foarte promițător, cu potențial de creștere de 13% atât pentru investițiile în petrol și gaze, cât și cu 10% pentru investițiile în emisii scăzute de carbon.

Industria de servicii pentru câmpurile petroliere a avut o evoluție dificilă din 2014. O ofertă excesivă de volume de petrol determinată de revoluția de șist din SUA, un război al volumului condus de OPEC, Rusia a inundat piața și o pandemie de doi ani, toate au contribuit la scăderea prețurilor petrolului și cheltuielile din amonte.

Furnizorii de petrol și gaze, privați de creșterea ce le era atât de necesară

Drept urmare, furnizorii de petrol și gaze nu au beneficiat de câțiva ani de creșterea de care aveau nevoie pentru a-și transforma operațiunile într-o afacere profitabilă și sănătoasă în noul mediu de piață. De la apogeul din 2014 până la nivelul minim în 2021, veniturile au scăzut cu aproape 60% pentru cei mai mari antreprenori. În ciuda unui anumit optimism în 2017-19, piața nu a devansat cu adevărat, deoarece producătorii de petrol și gaze au menținut o disciplină strictă pentru numerar și unele segmente din lanțul de aprovizionare cu petrol și gaze s-au luptat cu o supra capacitate continuă.

Unele regiuni și segmente au văzut părți din piețe profitabile în perioada 2014-2021, dar, în general, la nivel corporativ, jucătorii globali nu au reușit să inverseze trendul. Analizând cei mai mari jucători de servicii listați public, rezultă nu numai că veniturile au fost în scădere timp de șapte ani, ci chiar câștigurile generale, fluxul operațional de numerar, marjele și performanța stocurilor au fost, de asemenea, afectate.

Furnizorii nu au reușit să reducă costurile, să ajusteze capacitatea și să facă față datoriilor într-o măsură care să le permită să transforme activitatea de piață mai scăzută într-o afacere profitabilă. Companiile s-au agățat de activele lor, sperând să își crească rapid cota de piață într-o viitoare redresare a pieței. Această recuperare a fost amânată – până acum.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.