Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şedinţa Comisiilor juridice pentru revocarea Avocatului Poporului a fost suspendată 10 minute pentru documentare

B1.ro
Renate Weber

Şedinţa Comisiilor juridice ale Senatului şi Camerei Deputaţilor în care se va dezbate solicitarea PNL, USR PLUS şi UDMR pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului, Renate Weber, a fost suspendată miercuri, pentru 10 minute, la solicitarea PSD.

Deputatul PSD Nicuşor Halici a explicat că şedinţa Comisiilor nu a fost convocată regulamentar, parlamentarii neprimind documentele necesare şi nefiind în măsură să îşi formuleze un punct de vedere obiectiv. El a solicitat amânarea şedinţei Comisiilor juridice, potrivit agerpres.ro.

Preşedintele Comisiei juridice din Senat, Iulia Scântei, a dispus distribuirea solicitării PNL, USR PLUS şi UDMR şi a decis suspendarea şedinţei pentru 10 minute, timp necesar documentării.

Şedinţa a fost reluată pentru jumătate de oră, în care au fost invocate motive procedurale.

Nicuşor Halici a menţionat că prin această şedinţă se acordă Parlamentului un rol neconstituţional, acela de a fi "instanţă de judecată" şi de a constata "că un Avocat al Poporului a încălcat legea", motiv pentru care a solicitat din nou amânarea şedinţei pentru a reanaliza argumentele invocate în cererea de revocare.

"Dacă astăzi vreţi ca Parlamentul României să devină o instanţă de judecată, cred că este unul dintre cele mai periculoase precedente pe care le puteţi crea. Noi nu putem nici în cadrul comisiilor comune, nici a plenului reunit să ne substituim unei alte puteri a statului", a spus Halici.

Scântei a respins acuzaţia deputatului PSD şi a spus că în cazul dezbaterii cererii de revocare a Avocatul Poporului Renate Weber, Legislativul îşi exercită prerogativele de control parlamentar.

Ulterior, şedinţa a fost suspendată din nou pentru a le permite deputaţilor din comisie să participe la sesiunea de vot final a plenului Camerei Deputaţilor.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a acţionat cu depăşirea competenţelor legale, având drept consecinţă nerespectarea legii de organizare şi funcţionare a instituţiei şi a Constituţiei, se arată în solicitarea de revocare din funcţie a acesteia, formulată de PNL, USR şi UDMR.

Cele trei partide din coaliţie reclamă faptul că Renate Weber nu a transmis de la Parlamentului şi Guvernului raportul special şi recomandările privind problemele de sistem constatate în cazul crimelor de la Caracal, încâlcând atribuţia prevăzută la articolul 5 din legea de funcţionare şi nu şi-a îndeplinit, prin activitatea derulată în 2020, rolul şi obligaţiile legale în domeniul apărării, protecţiei şi promovării drepturilor copilului.

Renate Weber participă miercuri la şedinţa Comisiilor juridice ale Parlamentului.

Plenul reunit al Parlamentului se va reuni miercuri, de la ora 13,00, pentru a dezbate solicitarea de revocare din funcţia de Avocat al Poporului a lui Renate Weber, au decis Birourile permanente reunite.

Senatorii şi deputaţii au respins, marţi, în şedinţă comună, rapoartele de activitate pe ultimii trei ani ale Avocatului Poporului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.