Preşedintele Traian Băsescu a convocat duminică o şedinţă a CSAT ca urmare a unei solicitări semnate de cinci membri ai CSAT şi transmise Administraţiei Prezidenţiale pe 24 ianuarie.
Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, ordinea de zi a şedinţei CSAT este următoarea: raportul privind gestionarea de către autorităţile administraţiei publice cu responsabilităţi în domeniul situaţiilor de urgenţă, conform legislaţiei în vigoare, a evenimentului de aviaţie din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de prim-ministrul Guvernului României, raportul directorului Serviciului de Telecomunicaţii Speciale privind activităţile desfăşurate conform legilor, metodologiilor şi procedurilor interinstituţionale existente în legătură cu evenimentul aviatic din data de 20 ianuarie 2014 în care a fost implicată aeronava BN-2, înregistrată YR-BRP, prezentat de directorul Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.
Premierul Victor Ponta preciza duminica trecută că a trimis documentul privind convocarea CSAT la Secretariatul general al Consiliului.
Săptămâna trecută, şeful Executivului menţiona că va solicita în mod oficial înscrierea pe ordinea de zi a CSAT a unui raport privind activitatea STS şi eventual înlocuirea şefului serviciului.
CSAT este condus de preşedintele României, iar premierul Victor Ponta este vicepreşedinte al Consiliului. Miniştrii care fac parte din CSAT sunt: ministrul Apărării Naţionale, ministrul Afacerilor Interne, ministrul Afacerilor Externe, ministrul Justiţiei, ministrul Economiei, ministrul Finanţelor Publice.
De asemenea, membri CSAT mai sunt şi directorul Serviciului Român de Informaţii, George Maior, directorul Serviciului de Informaţii Externe, Teodor Meleşcanu, şeful Statului Major General, Ştefan Dănilă, consilierul prezidenţial pentru securitate naţională Iulian Fota şi Ion Oprişor care este secretarul Consiliului.
Un avion de mici dimensiuni, de tip BN 2, s-a prăbuşit pe 20 ianuarie în zona Beliş, Pasul Ursoaia.
În aeronavă se aflau şapte persoane: pilotul Adrian Iovan, copilotul Răzvan Gabriel Petrescu, ofiţer-student Aurelia Ion şi medicii Sorin Ianceu, Valentin Calu, Radu Zamfir şi Pavel Constantin Pivniceru.
Echipa medicală era transportată la Oradea pentru o operaţie de prelevare de organe pentru transplant.
Pilotul Adrian Iovan şi Aurelia Ion au decedat iar ceilalţi cinci au fost grav răniţi.
AGERPRES