Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șeful serviciului rus de informații îi aduce aminte lui Macron de soarta lui Napoleon: 'Un eventual contingent francez în Ucraina va deveni o țintă prioritară'

blacknews.ro
Serghei Narîşkin

Serghei Narîşkin, șeful serviciului rus de informații externe - SVR - a declarat marți că orice militar francez trimis în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei va fi o țintă prioritară pentru trupele ruseşti, a informat agenția de presă TASS.

"Acesta (un eventual contingent francez) va deveni o țintă prioritară și legitimă pentru atacurile forțelor armate ruseşti. Asta înseamnă că îi va aştepta soarta tuturor francezilor au venit vreodată pe teritoriul lumii rusești cu sabia", a spus Narîşkin (n. r.: cu aluzie la Napoleon), relatează Rador Radio România.

Franța pregătește circa 2.000 de oameni pentru a fi trimiși în Ucraina (Serghei Narîşkin)

Partea rusă deține informații că Franța pregătește deja un contingent militar pentru a fi trimis în Ucraina, în etapa inițială acesta va fi format din circa 2.000 de oameni, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîşkin, într-un comentariu pentru TASS. "Actualei conduceri a țării (a Franței - nota TASS) nu-i pasă de moartea francezilor de rând și de preocupările generalilor. Potrivit datelor deţinute de Serviciul de Informații Externe din Rusia, un contingent este deja pregătit pentru a fi trimis către Ucraina.În stadiul inițial, acesta va fi format din circa 2.000 de oameni" - a subliniat Narîşkin.

Potrivit afirmaţiilor directorului Serviciului rus de Informații Externe, militarii francezi se tem că o subunitate atât de semnificativă nu va putea fi transferată neobservat în Ucraina și staționată acolo. "Astfel, va deveni o țintă legitimă prioritară pentru atacurile din partea Forțelor Armate Ruse. Aceasta înseamnă că va avea soarta tuturor francezilor care au venit vreodată pe teritoriul Lumii Ruse cu o sabie" - a conchis Narîşkin.

Serghei Narîşkin a mai declarat că Emmanuel Macron nu recunoaște moartea francezilor în Ucraina de teama protestelor

Președintele Franţei, Emmanuel Macron, amână recunoașterea morții soldaților francezi în Ucraina, temându-se de noi proteste pe fondul protestelor în desfăşurare ale fermierilor, a declarat directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Federației Ruse, Serghei Narîşkin, într-un comentariu pentru TASS.

"Mai devreme sau mai târziu, Macron va trebui să dezvăluie adevărul neplăcut, însă se va strădui să întârzie cât mai mult "mărturisirea". După cum se spune la Palatul Élysée, numărul morților francezi "a depășit deja un prag semnificativ din punct de vedere psihologic". "Publicarea unor astfel de date sensibile poate provoca cetățenii la proteste, mai ales pe fondul protestelor masive antiguvernamentale ale fermierilor în desfăşurare în întreaga țară" - a subliniat Narîşkin.

Potrivit afirmaţiilor șefului Serviciului rus de Informații Externe, armata franceză este acum "vizibil îngrijorată de numărul crescut de francezi" uciși în Ucraina. "Se subliniază că numai în urma distrugerii de către Forțele Armate Ruse a unui punct de dislocare temporară pentru străini în apropiere de Harkov, pe 17 ianuarie, "zeci de cetățeni francezi" au fost uciși, iar de atunci "astfel de atacuri au devenit normă în conflictul ucrainean".

După cum se recunoaște, neoficial, în cadrul Ministerului francez al Forțelor Armate, ţara nu a mai cunoscut astfel de pierderi în străinătate de la războiul din Algeria din a doua jumătate a secolului XX" - a explicat Narîşkin. "Conducerea militară se teme și de nemulțumiri în rândul ofițerilor activi de nivel mediu ai armatei franceze. Printre morți aceştia sunt "disproporționat de mulți", iar în stadiul actual există deja probleme cu găsirea de "voluntari" pentru rotație și "înlocuirea acestora" în teatrul ucrainean al operațiunilor militare" - a subliniat el.

Directorul Serviciului de Informații Externe al Rusiei a mai subliniat că Parisul ascunde cu grijă nu doar numărul pierderilor, ci și faptul însuși al implicării militarilor francezi în conflictul din Ucraina. "Din acest motiv, departamentele implicate se grăbesc în căutarea soluțiilor la probleme practice: morții trebuie îngropați, trebuie plătite despăgubiri familiilor și pensii pentru persoanele cu handicap. Toate acestea necesită o documentare adecvată, iar "dubla contabilitate a deceselor" este complicată de procese din partea rudelor nemulțumite" - a subliniat Narîşkin.

Reacția Franței

Autorităţile franceze au comunicat, marți, că remarcile recente făcute de Serghei Narîşkin, șeful serviciului rus de informații externe, conform cărora orice contingent francez trimisă în Ucraina pentru a ajuta la lupta împotriva Rusiei ar fi o "țintă prioritară" pentru trupele ruseşti, sunt o provocare "iresponsabilă". "Considerăm acest tip de provocări ca fiind iresponsabile", a spus un oficial al Ministerului Forțelor Armate franceze, adăugând că declaraţiile în cauză sunt un alt exemplu de "dezinformare" rusă.

Ce a spus Macron

Anterior, președintele Franţei, Emmanuel Macron, în urma unei conferințe privind Ucraina, care a avut loc la Paris, nu a exclus fără echivoc posibilitatea trimiterii unor trupe terestre ale țărilor occidentale în Ucraina. Macron a mai spus că statele occidentale "intenționează să facă tot ce este necesar" pentru a împiedica Rusia să câștige în acest conflict.

Precizările armatei franceze

Armata terestră franceză se pregăteşte de angajamentele "cele mai dure", a declarat marţi şeful Statului Major al infanteriei, Pierre Schill, în timp ce duelurile verbale se intensifică în ultimele luni între Paris şi Moscova, la peste doi ani după declanşarea invaziei ruse în Ucraina, relatează France Presse (pe larg, aici).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.