Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Șefa Comisiei Europene face marele anunț: 'Obiectivul este de a prezenta cererea de aderare a Ucrainei la UE în această vară'

Digi24
Ursula vor der Leyen

Șefa Comisiei Europene și cel mai înalt diplomat al Uniunii Europene au sosit vineri la Kiev pentru a-i oferi președintelui ucrainean Volodimir Zelensky sprijin și să-l reasigure în ceea ce privește candidatura sa la aderarea la UE.

Călătorind cu trenul de la Bruxelles la Kiev, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat reporterilor că cel mai important mesaj pe care i l-a transmis lui Zelenskyy este că "va exista o cale europeană" pentru Ucraina.

"De obicei, durează ani de zile până când Consiliul UE acceptă cererea de aderare, dar Ucraina a făcut acest lucru într-o săptămână sau două și cer să mergem înainte cât mai repede posibil", a spus ea, adăugând că obiectivul este de a prezenta cererea Ucrainei în fața Consiliului "în această vară".

La șase săptămâni de la invazia Rusiei în Ucraina, ea și-a promis sprijinul pentru ca Kievul să "iasă din război ca o țară democratică", lucru la care, a spus ea, Uniunea Europeană și alte țări vor ajuta.

A fost un mesaj reluat de Josep Borrell, șeful diplomației UE, care a declarat, de asemenea, reporterilor că vizita a fost un semnal că "Ucraina își controlează teritoriul" și că guvernul este încă la conducere.

"Ucraina nu este o țară invadată, dominată. Există încă un guvern care primește oameni din exterior și se poate călători la Kiev", a declarat Borrell, adăugând că speră ca UE să ofere încă 500 de milioane de euro (543,25 milioane de dolari) Kievului în zilele următoare.

De asemenea, el a spus că această călătorie va permite blocului să prezinte măsurile pe care UE le-a luat pentru a "izola Rusia" din cauza invaziei sale în Ucraina, un război pe care Moscova îl descrie drept o "operațiune specială" pentru "denazificarea" vecinului său.

Zelenskyy respinge afirmația Moscovei și spune că războiul care face ravagii în unele părți ale țării sale în ultimele șase săptămâni este un atac direct nu doar la adresa existenței Ucrainei, ci și la adresa securității întregii Europe.

Reprezentanța diplomatică a Uniunii Europene la Kiev se va redeschide vineri, a anunțat Borrell. Șeful delegației UE în Ucraina, Matti Maasikos, este așteptat să își reia postul în capitala ucraineană cu o echipă restrânsă. Reprezentanța UE a fost evacuată complet la o zi după începerea războiului.

În timp ce liderii UE erau gata să sosească, peste 30 de persoane au fost ucise și peste 100 rănite în urma unui atac cu rachete asupra unei gări din estul Ucrainei, în timp ce civilii încercau să se evacueze în zone mai sigure, a anunțat compania feroviară de stat.

Zelenskyy a îndemnat Bruxelles-ul să facă mai mult pentru a pedepsi Rusia, inclusiv să interzică achizițiile de petrol și gaze din această țară, și a cerut UE să accepte Ucraina ca membru cu drepturi depline.

Borrell a declarat că sancțiunile petroliere sunt "un mare elefant în cameră", existând unele îngrijorări că o măsură de eliminare a țițeiului rusesc ar putea provoca o creștere a prețurilor dureroasă pentru economiile europene. El a declarat că o decizie privind exporturile va fi ridicată luni la Bruxelles.

Borrell și von der Leyen sunt cei mai recenți lideri occidentali care au vizitat Kievul, după ce prim-miniștrii Poloniei, Sloveniei și Republicii Cehe au călătorit luna trecută pentru a se întâlni cu Zelenskyy.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.