Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa CSM, mesaj TRANŞANT către Parlament: 'Independenţa magistratului nu este un privilegiu...'

mariana ghena

Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Mariana Ghena, a declarat vineri, referitor la dezbaterile din Comisia parlamentară specială privind legile Justiţiei, că i-ar fi plăcut să audă că sunt însuşite propunerile CSM, care reprezintă esenţa opiniilor judecătorilor şi procurorilor, şi că în schimb a văzut afirmaţii potrivit cărora sunt luate în considerare cele ale unei asociaţii a magistraţilor. 

Citeşte şi: Sondajul care dă toate planurile peste cap. Lovitura DURĂ primită de România

"De mai multe ori, într-o formă de percepţie publică exprimată sau relevată prin mijloacele media, am văzut afirmaţii de genul 'ne-am însuşit toate propunerile unei asociaţii a magistraţilor'. Mi-ar fi plăcut şi nu numai că mi-ar fi plăcut, dar era normal să auzim, noi toţi din sistemul judiciar, că sunt însuşite propunerile CSM, care reprezintă esenţa, chintesenţa propunerilor colegilor noştri - judecători şi procurori -, exprimate prin consultarea acestora la nivel de adunări generale", a răspuns Ghena la o întrebare legată de faptul că parlamentarii susţin că ţin cont de opinia CSM la dezbatere. 

Şefa CSM a subliniat că membrii acelei asociaţii, "indiferent câţi sunt - mulţi sau puţini", nu se pot disocia de sistemul judiciar, nu pot exprima alte opinii sau opinii disonante cu cele exprimate în majoritate, într-un mod consistent de colegii judecători şi procurori, potrivit AGERPRES

Ea a spus că nu comentează atitudinea majorităţii parlamentare şi nici modul în care se desfăşoară dezbaterile, punctând doar că CSM şi-a desemnat reprezentanţi care exprimă punctul de vedere al Consiliului, conturat în urma consultării întregului sistem judiciar prin adunările generale care i-au inclus şi pe magistraţii asociaţiilor profesionale ai căror reprezentanţi sunt văzuţi în dezbateri.

Citeşte şi: Şeful CCR, mesaj cu tâlc pentru politicieni, de ziua Constituţiei. Ce le transmite Dorneanu

"Noi ne menţinem la standardul de exigenţă în forţa argumentelor pe care le exprimă reprezentanţii noştri, la standardul de respect, de implicare şi de reprezentare a sistemului judiciar. Sistemul judiciar reprezintă toţi colegii judecători şi toţi colegii procurori din cadrul sistemului", a adăugat Ghena. 

Ea a admis că independenţa magistratului nu este un privilegiu. 

"E adevărat că independenţa magistratului este aşa cum o înţelegem noi ca sistem judiciar şi fiecare magistrat în parte. Fiţi siguri - înţelegem că suntem independenţi, simţim acest lucru. Cel care nu simte sau care afirmă că nu simte că este independent la un anumit moment nu este magistrat", a spus preşedintele CSM.

"Arhitectura constituţională atribuie, din această perspectivă, o prerogativă esenţială şi de maximă responsabilitate Consiliului Superior al Magistraturii, aceea de a garanta independenţa justiţiei. Dincolo de complexitatea acestui concept, eficienţa şi modalităţile de exprimare a acestei garanţii, trebuie să fie rezultatul efortului tuturor autorităţilor şi instituţiilor statului, al societăţii în ansamblu şi al fiecărui cetăţean în parte. (...) Este în puterea noastră, a celor de azi, să gândim cu respect şi maturitate la cei de mâine şi, cu principiile însuşite, cu legea pe masă şi moralitatea în conştiinţă, să acţionăm, în spiritul vremurilor, dar cu dorinţa de a evolua. Trebuie să credem în valorile democratice, în capacitatea de dialog real între autorităţile statului şi în forţa justiţiei române independente", a completat Mariana Ghena. 

Întrebată dacă sunt oamenii îndreptăţiţi să fie îngrijoraţi că este afectată independenţa justiţiei prin modificări, şefa CSM a afirmat: "Nu am să vă fac o declaraţie cu caracter diplomatic şi nici la nivel de bună percepţie publică. Am să vă spun doar că eu însămi cred în independenţa magistratului, cred în colegii mei magistraţi, cred în acest sistem judiciar, cred în onestitate, în puterea de implicare şi în corectitudinea colegilor mei. Categoric, ei sunt foarte siguri de faptul că de fiecare dintre ei depinde cât şi cum rămâne independent".

Citeşte şi: Scandalul MOCNEŞTE: Fostul principe Nicolae acuză că e IGNORAT de Casa Regală .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.