Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Şefa diplomaţiei germane, reacție după condamnarea filantropului turc Osman Kavala la închisoare pe viață

Annalena Baerbock

Şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock, a cerut luni "eliberarea imediată" a filantropului turc Osman Kavala, condamnat la închisoare pe viaţă de un tribunal din Istanbul, informează AFP şi Reuters.

"Ne aşteptăm ca Osman Kavala să fie eliberat imediat", a declarat ministrul de externe al Germaniei într-un comunicat. Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) "i-a cerut Turciei să facă aceasta", a adăugat Annalena Baerbock, potrivit Agerpres.

Mecena turc Osman Kavala a fost condamnat luni, la Istanbul, la închisoare pe viaţă, fără posibilitatea eliberării condiţionate, fiind acuzat că a încercat să răstoarne guvernul de la Ankara. Osman Kavala, care a negat întotdeauna acuzaţiile formulate împotriva sa, se află de patru ani şi jumătate într-o închisoare de maximă securitate la Silivri, lângă Istanbul.

Şapte coacuzaţi, care au compărut în acelaşi timp cu editorul şi miliardarul de 64 de ani, au fost condamnaţi la 18 ani de închisoare, pentru că l-au sprijinit.

Din 2019, CEDO cere repunerea lui Osman Kavala în libertate, iar la începutul lui februarie Consiliul Europei a sesizat din nou această instanţă. Procedura, care trenează, ar putea face ca Turcia să-şi piardă dreptul de veto şi poate duce chiar la expulzarea ei din această structură la care a aderat în 1950.

Însă Turcia denunţă o "atingere la adresa independenţei procedurii judiciare".

Cazul lui Osman Kavala a devenit emblematic după ce toamna trecută în jur de zece ambasadori au cerut eliberarea lui, declanşând o criză diplomatică. Preşedintele Erdogan i-a ameninţat iniţial cu expulzarea, înainte de a face un pas înapoi.

Potrivit Amnesty International, condamnarea lui Osman Kavala şi altor coacuzaţi constituie o lovitură devastatoare dată justiţiei şi drepturilor omului. Într-un comunicat, directorul pentru Europa al Amnesty, Nils Muiznieks, a declarat că verdictul tribunalului a sfidat orice logică şi că autorităţile turce au eşuat în repetate rânduri să prezinte vreo dovadă pentru aceste acuzaţii lipsite de fundament.

"Acest verdict injust arată că procesul asupra Mişcării Gezi a fost doar o tentativă de a reduce la tăcere vocile independente", a subliniat Muiznieks, potrivit Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.